Nevropsykiatri, studiet av de psykiatriske symptomer og tegn som forekommer ved sykdommer og skader som involverer sentralnervesystemet og behandlingen av de psykiatriske konsekvensene av dette. Nevropsykiatri er således et grenseområde mellom psykiatri og nevrologi.

Faktaboks

Uttale
nˈevropsykiatri

En nevropsykiatrisk vurdering vil foruten en nevrologisk vurdering alltid innebære en fullstendig psykiatrisk vurdering og oftest også en nevropsykologisk vurdering for at man skal kunne oppdage og eventuelt kartlegge lettere grader av hjernepåvirkning eller skade. Ved nevropsykiatriske problemstillinger vil det dessuten nesten alltid bli utført supplerende undersøkelser av nervesystemets funksjon, spesielt elektroencefalografi (EEG), computer- eller magnetisk resonans-tomografi (CT eller MR) samt eventuelt singel emisjons-computertomografi (SPECT) og andre spesialundersøkelser.

Behandlingen

Behandlingen av nevropsykiatriske tilstander er i prinsippet som for annen psykiatri, men med noe hyppigere bruk av medikasjon og psykopedagogiske behandlingsteknikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg