Nevropsykiatri, studiet av de psykiatriske symptomer og tegn som forekommer ved sykdommer og skader som involverer sentralnervesystemet og behandlingen av disse psykiatriske konsekvensene. Nevropsykiatri er således et grenseområde mellom psykiatri og nevrologi.

En nevropsykiatrisk vurdering vil foruten en nevrologisk vurdering alltid innebære en fullstendig psykiatrisk vurdering og oftest også en nevropsykologisk vurdering for at man skal kunne oppdage og eventuelt kartlegge lettere grader av hjernepåvirkning eller skade. Ved nevropsykiatriske problemstillinger vil det dessuten nesten alltid bli utført supplerende undersøkelser av nervesystemets funksjon, spesielt elektroencefalografi (EEG), computer- eller magnetisk resonans-tomografi (CT eller MR) samt eventuelt singel emisjons-computertomografi (SPECT) og andre spesialundersøkelser.

Behandlingen av nevropsykiatriske tilstander er i prinsippet som for annen psykiatri, men med noe hyppigere bruk av medikasjon og psykopedagogiske behandlingsteknikker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.