nikotinavhengighet

Nikotinavhengighet, tilstand kjennetegnet av avhengighet av nikotin (tobakk). Den nikotinavhengige har et sterkt ønske om å skaffe seg tobakk, han klarer ikke å slutte, fortsetter å røyke til tross for kjennskap til skadelige konsekvenser (for eksempel hjerte- og karproblemer), og vedkommende har som regel over tid utviklet økt toleranse for nikotin.

Faktaboks

Uttale
nikotˈinavhengighet

Nikotin forårsaker en lett stimulering av dopaminomsetningen i hjernen, og dette antas å være en viktig mekanisme ved utviklingen av avhengighet. Ved gjentatt nikotintilførsel vil det inntre langvarige funksjonelle og strukturelle endringer i flere hjerneområder. Disse endringene anses å være viktige for tilbakefall til røyking etter kortere eller lengre opphold. Nikotin har også en lett effekt på kolinerg transmisjon og en viss hemning av monoaminooksidase som bidrar til å forsterke opplevelsen av bedret våkenhet og konsentrasjon. Ved kronisk tilførsel vil fravær av nikotin forverre disse forholdene, og mengden nikotin for å opprettholde effektene må økes.

Røyking er mer utbredt blant personer som har psykiske lidelser. Det er utviklet ulike behandlingsprogrammer for å hjelpe nikotinavhengige å bli kvitt sin avhengighet. Prinsippene for disse programmene er som ved annen stoffavhengighet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg