nikotinavhengighet

Artikkelstart

Nikotinavhengighet er en tilstand kjennetegnet av avhengighet av nikotin (tobakk). Den nikotinavhengige har et sterkt ønske om å skaffe seg tobakk, han klarer ikke å slutte, fortsetter å røyke til tross for kjennskap til skadelige konsekvenser (for eksempel hjerte- og karproblemer), og vedkommende har som regel over tid utviklet økt toleranse for nikotin.

Faktaboks

Uttale
nikotˈinavhengighet

Nikotin forårsaker en lett stimulering av dopaminomsetningen i hjernen, og dette antas å være en viktig mekanisme ved utviklingen av avhengighet. Ved gjentatt nikotintilførsel vil det inntre langvarige funksjonelle og strukturelle endringer i flere hjerneområder. Disse endringene anses å være viktige for tilbakefall til røyking etter kortere eller lengre opphold. Nikotin har også en lett effekt på kolinerg transmisjon og en viss hemning av monoaminooksidase som bidrar til å forsterke opplevelsen av bedret våkenhet og konsentrasjon. Ved kronisk tilførsel vil fravær av nikotin forverre disse forholdene, og mengden nikotin for å opprettholde effektene må økes.

Røyking er mer utbredt blant personer som har psykiske lidelser. Det er utviklet ulike behandlingsprogrammer for å hjelpe nikotinavhengige å bli kvitt sin avhengighet. Prinsippene for disse programmene er som ved annen stoffavhengighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg