halveringstid (farmasi)

Figuren viser konsentrasjonen av et legemiddel på Y-aksen. På X-aksen er det oppgitt antall halveringstider. Etter fem halveringstider er det omtrent tre prosent av utgangskonsentrasjonen igjen i blodet.
Av /Gyldendal Akademiske: Legemidler og bruken av dem.

Artikkelstart

Halveringstid er et begrep fra farmakokinetikken som betegner tiden det tar for en farmakokinetisk prosess å bli 50 prosent fullført. Ofte benyttes begrepet om tiden det tar for at konsentrasjonen av et legemiddel i blodet halveres i eliminasjonsfasen.

Faktaboks

Også kjent som
T1/2

De fleste legemidler elimineres fra organismen med en hastighet som er proporsjonal med konsentrasjonen i blodet (1. ordens kinetikk).

Hvert legemiddel har derfor sin egen halveringstid, forutsatt at kroppens kapasitet for eliminasjon ikke er nær sin maksimumsverdi. Når denne maksimumskapasiteten nås, vil utskillelseshastigheten ikke lenger øke med økende konsentrasjon, og eliminasjonshastigheten blir derfor konstant (0. ordens kinetikk). Halveringstiden vil da avhenge av hvor høy konsentrasjonen i blodet er. Dette gjelder blant annet for alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg