Masturbasjon, stimulering av kjønnsorganene for å få seksuell utløsning på annen måte enn ved samleie (coitus), vanligvis med hånden eller ved bruk av seksuelle hjelpemidler. Masturbasjon kan iakttas hos mange dyr og hos ganske små barn (se barneseksualitet), og praktisk talt alle gutter og langt de fleste piker masturberer i årene omkring puberteten. Også mange voksne, både menn og kvinner, som har et normalt kjønnsliv, masturberer fra tid til annen, bl.a. fordi masturbasjon er en sikrere metode enn samleie til å oppnå orgasme. Masturbasjon praktiseres som regel i ensomhet, men samtidig eller gjensidig masturbasjon spiller nok en rolle i mange parforhold, særlig hos de helt unge.

Mange kulturer og religioner fordømmer masturbasjon som noe abnormt eller syndig. Dette fremgår også av selve betegnelsen, som betyr «skjending med hånden». Også den synonyme betegnelsen onani er uttrykk for en religiøs fordømmelse. Ordet kommer av navnet på en bibelsk skikkelse, Onan, som trosset sin fars påbud om å besvangre brorens enke, og i stedet «spilte sin sæd på jorden». Onans brøde var egentlig at han praktiserte avbrutt samleie, coitus interruptus, og bruken av ordet onani for masturbasjon skriver seg fra en feilaktig oversettelse av bibelstedet.

Det religiøse tabu er nok årsak til at det stadig er en utbredt oppfatning at masturbasjon er skadelig og kan forårsake både kroppslige og sjelelige sykdommer. Tidligere trodde man at onani kunne gi galloperende kreft, tæring og pest, og det var en psykiatrisk diagnose.

Masturbasjon er en utmerket metode for begge kjønn til å bli bedre kjent med egen kropp og seksualitet, noe som er en forutsetning for å kunne ha et godt seksualliv sammen med en partner. Masturbasjon kan også være en verdifull og undertiden uunnværlig hjelp for voksne mennesker som ikke er i noe fast forhold, som har vanskelig for å etablere seksuell kontakt, eller som har vansker med å oppnå seksuell utløsning ved samleie. Mange kvinner er avhengig av masturbasjon av klitoris, også under samleie med partner, for å oppnå orgasme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.