Masturbasjon er stimulering av kjønnsorganene for å få seksuell utløsning på annen måte enn ved samleie, vanligvis med hånden eller ved bruk av seksuelle hjelpemidler.

Masturbasjon kan iakttas hos mange dyr og hos ganske små barn (se barneseksualitet), og de fleste gutter og jenter masturberer i årene omkring puberteten. Masturbasjon er en sikrere metode enn samleie til å oppnå orgasme og kan praktiseres enten i ensomhet eller ved samtidig eller gjensidig masturbasjon i parforhold.

Masturbasjon er en utmerket metode for begge kjønn til å bli bedre kjent med egen kropp og seksualitet, noe som er en forutsetning for å kunne ha et godt seksualliv sammen med en partner. Masturbasjon kan også være en verdifull og undertiden uunnværlig hjelp for voksne mennesker som ikke er i noe fast forhold, som har vanskelig for å etablere seksuell kontakt, eller som har vansker med å oppnå seksuell utløsning ved samleie. Mange kvinner er avhengig av masturbasjon av klitoris, også under samleie med partner, for å oppnå orgasme.

Mange kulturer og religioner har fordømt masturbasjon som noe abnormt eller syndig. Dette fremgår også av selve betegnelsen, som betyr «skjending med hånden». Også den synonyme betegnelsen onani er uttrykk for en religiøs fordømmelse. Ordet kommer av navnet på en bibelsk skikkelse, Onan, som trosset sin fars påbud om å besvangre brorens enke, og i stedet «spilte sin sæd på jorden». Onans brøde var egentlig at han praktiserte avbrutt samleiecoitus interruptus, og bruken av ordet onani for masturbasjon skriver seg fra en feilaktig oversettelse av bibelstedet. Tidligere trodde man at onani kunne gi galloperende kreft, tæring og pest, og det var en psykiatrisk diagnose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.