Masturbasjon er stimulering av kjønnsorganene for å få seksuell utløsning, vanligvis med hånden eller ved bruk av seksuelle hjelpemidler.

Faktaboks

Etymologi
latin manus, ‘hånd’, og stuprare, ‘skjende’
Også kjent som
onani selvtilfredsstillelse

Masturbasjon er vanlig, og kan iakttas hos ganske små barn (se barneseksualitet). De fleste gutter og jenter masturberer i årene omkring puberteten. Masturbasjon er en sikrere metode enn samleie til å oppnå orgasme og kan praktiseres enten alene, eller ved samtidig eller gjensidig masturbasjon i parforhold.

Masturbasjon er en utmerket metode for begge kjønn til å bli bedre kjent med egen kropp og seksualitet, noe som er en forutsetning for å kunne ha et godt seksualliv sammen med en partner. Masturbasjon kan også være verdifullt og av og til uunnværlig for voksne som ikke er i noe fast forhold, som har vanskelig for å etablere seksuell kontakt, eller som har vansker med å oppnå seksuell utløsning ved samleie. Mange kvinner er avhengig av stimulering av klitoris, også under samleie med partner, for å oppnå orgasme.

Fordømmelse

Mange kulturer og religioner har fordømt masturbasjon. Mest kjent er fordømmelsen gjennom den synonyme betegnelsen onani. Ordet kommer av navnet på en bibelsk skikkelse, Onan, som trosset sin fars påbud om å besvangre brorens enke, og i stedet «spilte sin sæd på jorden». Onans brøde var egentlig at han praktiserte avbrutt samleie, coitus interruptus, og bruken av ordet onani for masturbasjon skriver seg fra en feilaktig oversettelse av bibelstedet.

Tidligere trodde man at onani kunne føre til åndssvakhet, sinnssykdom, eller kreft, tæring og pest. På 1930-tallet publiserte Karl Evang en artikkel i Populært Tidsskrift for Seksuell Oplysning der har erklærte at onani ikke var helsefarlig.

Positive sider

Masturbasjon har mange positive sider, først og fremst fordi det er en god måte å bli kjent med egen kropp og seksualitet, men det er også en god måte å få tilfredsstilt seksuelle behov. Masturbasjon kan også være viktig for å opprettholde god balanse i kroppen, og regelmessig utløsning er viktig for å forebygge underlivsplager hos menn, og det er studier som antyder at ejakulasjon minst tre ganger i uken kan redusere risikoen for prostatakreft. For kvinner kan masturbasjon og orgasme bidra til å opprettholde en aktiv muskulatur i underlivet, der musklene både kan strammes og slappes av. De fleste kvinner får orgasme ved å stimulere klitoris, ikke vaginal stimulering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg