Seksuelle hjelpemidler er hjelpemidler som er med på å erstatte, støtte eller kompensere for seksualfunksjonen, særlig i de tilfeller der denne er sviktende. Seksuelle hjelpemidler har vært brukt lenge, både for å øke den seksuelle lysten og for å hjelpe mennesker med å oppleve lyst og nytelse.

Det finnes en lang rekke hjelpemidler. Noen er allmenne, det vil si at de påvirker på en gunstig måte den seksuelle fantasien og lysten. Det kan være musikk, kunst, erotisk litteratur eller pornografi. De egentlige hjelpemidlene omfatter gjenstander som dildoer (kunstige peniser) og pubesring for å stimulere klitoris. Hjelpemidler brukes av enkeltindivider og av par som en variasjonsform.

Seksuelle hjelpemidler ved forskjellige sykdommer, tilstander og funksjonshemninger er et informasjonsmessig forsømt område. Det dreier seg om et bredt spekter av lidelser: sykdommer og skader i sentralnervesystemet, ledd- og muskellidelser, hjerte- og lungesykdommer, medfødte lidelser, særlig i kjønnsorganene, og tilstander etter operasjoner, for eksempel amputasjon og stomi (utlagt tarm). Seksuelle hjelpemidler for funksjonshemmede bør betraktes på linje med andre hjelpemidler, for eksempel rullestol eller krykker. Som ledd i omsorgen for funksjonshemmede vil seksuelle hjelpemidler være en viktig del av arbeidet for å bedre den enkeltes livskvalitet.

Seksuelle hjelpemidler har tidligere vært sett på som mindreverdige og moralsk tvilsomme. Det har vært vanskelig å få tak i kvalitetsmessig gode hjelpemidler, og salget har ofte foregått skjult via postordre. Kundene har heller ikke fått nødvendig instruksjon i bruken av hjelpemidlene.

I Norge har vi siden 2015 hatt en NAV-ordning som gir rett på kostnadsfrie hjelpemidler for seksuallivet (også kjent som seksualtekniske hjelpemidler) dersom man på grunn av skade eller sykdom har nedsatt seksualfunksjon med forventet varighet mer enn to år. Det finnes en rekke hjelpemidler på rammeavtale med NAV, og brukeren kan også ha rett på å få dekket hjelpemidler som er utenfor rammeavtalen.Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg