Oscillograf er et instrument som brukes til å registrere elektriske strømmer og spenninger som varierer med tiden. Alle nervøse prosesser i kroppen medfører elektriske spenningsvariasjoner som kan registreres. Elektrokardiografen, EKG, er et eksempel på en oscillograf som fanger opp og registrerer de varierende (oscillerende) elektriske signalene fra hjertet via elektroderhuden.

Faktaboks

Uttale
ossillogrˈaf
Etymologi
av latin oscillare: "svinge", osci: "vibrasjon" og gresk grafein, "skrive, tegne"

Katodestråleoscillograf

Katodestråleoscillograf er den vanligste typen oscillograf. En elektronstråle tjener som «blyant», og skriver mot en fluorescerende skjerm som gjør strålens anslag mot skjermen synlig. Elektronstrålen er praktisk talt uten masse, noe som gjør at den kan følge enhver forandring uten treghet og registrerere bølgefrekvenser opp mot 500 Hz.

Moderne oscillografer består gjerne av flere individuelle oscillografer med felles skjerm, slik at man kan studere en rekke svingninger samtidig på skjermen.

Bruksområder

Man bruker oscillografer i pasientovervåkningsutstyr for å få en direkte fremstilling av blodtrykkskurver, elektrokardiogram (EKG), oksygenmetning og en rekke andre fysiologiske forhold. Katodestråleoscillografer brukes i alle overvåkningsavdelinger, under operasjoner og ved en rekke medisinske undersøkelser. Oscilloskop er en oscillograf som bare visualiserer registreringene uten å kunne utføre kvantitative målinger på bildet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg