Oto-akustiske emisjoner er svake lyder som oppstår i det indre øret (sneglehuset). OAE oppstår når øret blir stimulert av en lyd, men de kan også oppstå spontant. OAE kan påvises eller måles ved å plassere en følsom mikrofon i øregangen. OAE kan brukes som en objektiv kontroll av hørselen. Det er forskjell på OAE fra et friskt øre med normal hørsel og et skadet øre. Alle nyfødte gjennomgår en OAE-kontroll slik at eventuelle avvik fra normal hørsel kan oppdages på et tidlig tidspunkt.

Faktaboks

Uttale
'oto-akˈustiske emisj'oner
Også kjent som

OAE

Selve genereringen av OAE har tilknytning til de ytre hårcellene i sneglehuset. Det er de samme cellene som kan bli skadet ved kraftig lydeksponering. OAE kan derfor brukes for å påvise en støyindusert hørselsskade. Det pågår forskning for å se om OAE kan brukes for å påvise en begynnende hørselsskade på et mye tidligere tidspunkt enn ved bruk av konvensjonell toneaudiometri.

OAE som oppstår uten ytre påvirkning, spontane OAE, kan registreres hos om lag en tredel av en normalbefolkning. Frekvensen på disse lydene ligger gjerne midt i taleområdet. De fleste vil ikke merke disse, men hos enkelte kan spontane OAE oppleves som en plagsom øresus (tinnitus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg