Otomykose er soppinfeksjon i øregangen. De vanligste soppene som gir otomykose er Aspergillus og Candida. Infeksjonen forekommer i forbindelse med øregangseksemer og utflod fra mellomøret, og kan også oppstå under lokal behandling av otitis externa med bredspektret antibiotika. Soppinfeksjoner i øregangen er særlig hyppig i land med fuktig tropeklima.

Faktaboks

Uttale
otomykˈose
Etymologi
av oto-, gresk mykes, ‘sopp’, og -osis, ‘tilstand, sykdom’

Symptomer og tegn

Symptomene er smerter som forverres hvis man drar i det ytre øret, og nedsatt hørsel hvis øregangen stoppes til av hoven øregangshud, puss eller ørevoks. I tillegg er sterk kløe vanligvis et fremtredende symptom. Materien som samler seg i øregangen, ser ofte ut som et fuktig trekkpapir.

Behandling

I tillegg til å rense og tørke øregangen, behandler man otomykose lokalt med midler rettet mot soppinfeksjon avvekslende med fargepensling, for eksempel krystallfiolett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg