Øregangseksem er en tilstand med sterk kløe i øregangen. Huden i øregangen kan være rød og svullen, av og til væskende, eller den kan være tilnærmet normal med tørr skjelling.

Årsaken

Årsaken er som regel allergi. Utløsende årsak kan være hårsjampo, hårspray, nikkel, for eksempel på binders som blir brukt til å klø øregangen med, eller legemidler som blir brukt til lokalbehandling av infeksjoner i øregangen (neomycin, framycetin). Også ørepropper til høreapparater kan i sjeldne tilfeller gi allergi. Eksemet kan kompliseres med infeksjon, se øregangsbetennelse.

Behandlingen

Behandlingen er i første rekke å unngå en eventuelt utløsende årsak. Legen renser øregangen for sekret og avstøtt epitel. Det er viktig å være oppmerksom på at ved nikkelallergi kan instrumenter som legen bruker til rensingen av øregangen inneholde nikkel, som kan vedlikeholde eksemet. For å dempe kløen og hudforandringene bruker man salve eller dråper med kortikosteroider, ofte tilsatt et antibiotikum, for eksempel tetrasyklin, som sjelden gir hudallergi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg