Otosklerose.

Otosklerose. Snitt gjennom mellomøret med hammeren, ambolten og stigbøylen, som overfører lydsvingninger fra trommehinnen til det ovale vindu i det indre øre. Ved otosklerose dannes nytt knokkelvev omkring stigbøylens fotplate, som er det siste leddet i knokkelbroen. Etter hvert som platen fortykkes og gror fast i det ovale vindu, blir pasienten stadig mer tunghørt. Bildet viser et langt fremskredet tilfelle, der fotplaten er helt forsvunnet i nydannet knokkelvev. Rektangelet markerer leddforbindelsen mellom ambolten og stigbøylen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Otosklerose er en sykdomstilstand i mellomøret som fører til gradvis hørselsnedsettelse. Tilstanden er nesten alltid dobbeltsidig, og den forekommer hos mellom 0,5 og 1 prosent av befolkningen, hyppigst hos kvinner.

Faktaboks

Uttale
otosklerˈose
Etymologi
av oto-, gresk skleros, ‘hard’, og -osis, ‘tilstand’
Også kjent som
otosclerosisstapesankylose

Årsaker og symptomer

Man antar at det foreligger en arvelig disposisjon. Lidelsen fører til nydannelse av knokkelvev som hemmer stigbøylens bevegelser. Stigbøylen danner det siste leddet i den knokkelbroen som overfører lydsvingningene fra trommehinnen til det ovale vindu i sneglehuset (som rommer selve høreorganet, Cortis organ). Etter hvert som stigbøylens fotplate gror fast i det ovale vindu, inntrer hørselshemmingen. Dannelsen av det nye knokkelvevet, som i motsetning til tinningbenet omkring, er bløtt og svampaktig, begynner antagelig allerede i tidlig barndom. Selve hørselssvekkelsen, som ofte kan være ledsaget av øresus, blir imidlertid som regel lagt merke til først i 30- eller 40-årsalderen.

Behandling og komplikasjoner

Man har uten hell forsøkt forskjellige medisinske behandlinger, blant annet med fluor og hormoner. Det er vanlig å operere pasienter med otosklerose. Som regel fjerner man stigbøylens bue og lager et hull i stigbøyleplaten, vanligvis ved hjelp av laser. Man erstatter buen med et stempel som passer i hullet i stigbøyleplaten, og forbinder stempelet med amboltens lange ben. Operasjonen er som regel hørselsmessig vellykket, men 1–2 prosent av de opererte får en forverring av hørselen.

I de tilfellene hvor otosklerosen har spredt seg til sneglehuset og skadet sansecellene, kan pasientene hjelpes med et høreapparat, alternativt med cochlea-implantat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg