otosklerose

Otosklerose. Snitt gjennom mellomøret med hammeren, ambolten og stigbøylen, som overfører lydsvingninger fra trommehinnen til det ovale vindu i det indre øre. Ved otosklerose dannes nytt knokkelvev omkring stigbøylens fotplate, som er det siste leddet i knokkelbroen. Etter hvert som platen fortykkes og gror fast i det ovale vindu, blir pasienten stadig mer tunghørt. Bildet viser et langt fremskredet tilfelle, der fotplaten er helt forsvunnet i nydannet knokkelvev. Rektangelet markerer leddforbindelsen mellom ambolten og stigbøylen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Otosklerose er en sykdomstilstand i mellomøret som fører til gradvis hørselsnedsettelse. Tilstanden er nesten alltid dobbeltsidig, og den forekommer hos mellom 0,5 og 1 prosent av befolkningen, hyppigst hos kvinner.

Faktaboks

Uttale
otosklerˈose
Etymologi
av oto-, gresk skleros, ‘hard’, og -osis, ‘tilstand’
Også kjent som
otosclerosisstapesankylose

Årsaker og symptomer

Man antar at det foreligger en arvelig disposisjon. Lidelsen fører til nydannelse av knokkelvev som hemmer stigbøylens bevegelser. Stigbøylen danner det siste leddet i den knokkelbroen som overfører lydsvingningene fra trommehinnen til det ovale vindu i sneglehuset (som rommer selve høreorganet, Cortis organ). Etter hvert som stigbøylens fotplate gror fast i det ovale vindu, inntrer hørselshemmingen. Dannelsen av det nye knokkelvevet, som i motsetning til tinningbenet omkring, er bløtt og svampaktig, begynner antagelig allerede i tidlig barndom. Selve hørselssvekkelsen, som ofte kan være ledsaget av øresus, blir imidlertid som regel lagt merke til først i 30- eller 40-årsalderen.

Behandling og komplikasjoner

Man har uten hell forsøkt forskjellige medisinske behandlinger, blant annet med fluor og hormoner. Det er vanlig å operere pasienter med otosklerose. Som regel fjerner man stigbøylens bue og lager et hull i stigbøyleplaten, vanligvis ved hjelp av laser. Man erstatter buen med et stempel som passer i hullet i stigbøyleplaten, og forbinder stempelet med amboltens lange ben. Operasjonen er som regel hørselsmessig vellykket, men 1–2 prosent av de opererte får en forverring av hørselen.

I de tilfellene hvor otosklerosen har spredt seg til sneglehuset og skadet sansecellene, kan pasientene hjelpes med et høreapparat, alternativt med cochlea-implantat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg