Et overtidig eller postmaturt svangerskap er en graviditet som varer mer enn 294 dager fra siste menstruasjons første dag (forutsatt regelmessige menstruasjoner med 4 ukers intervaller). Fordi det nå er vanlig å beregne termin ut fra ultralydundersøkelse, brukes betegnelsen på svangerskap som har vart mer enn to uker over termin. Brukes denne siste definisjonen, blir 3 % av alle svangerskap overtidige. Så godt som alle kvinner har født innen det er gått tre uker over termin.

Faktaboks

Også kjent som
postmaturt svangerskap

De fleste overtidige svangerskap er helt normale, og skyldes ikke annet enn at noen kvinner på genetisk grunnlag har langvarige svangerskap.

Man bruker fremdeles betegnelsen fordi det av og til utvikles svikt i morkaken i siste del av svangerskapet. Det er derfor vanlig at kvinnen henvises til kontroller ved poliklinikken ved fødeavdelingen når svangerskapet er overtidig. Der kontrolleres hun med ultralydundersøkelser av foster og fostervann, og med CTG-registrering (se kardiotokograf) av fosterlyden. Hvis forholdene ligger til rette for det (livmorhalsen er «moden») eller hvis det er nødvendig, kan fødselen bli forsøkt satt i gang med ristimulerende midler.

Overtidssyndromet

Overtidssyndromet eller postmaturitetssyndromet er betegnelse på tilstanden til et postmaturt barn med tegn til morkakesvikt. Et slikt barn ligner på barn som blir født med morkakesvikt tidligere i svangerskapet (dysmature barn). Slike barn er tynne, med lite underhudsfett. De mangler det fettet normale barn har utenpå huden, og huden er tørr, skrukket og flassende. Ofte har de et spesielt, våkent «gammelmannsuttrykk» i ansiktet. Slike barn løper en økt risiko for sykdom og død under og like etter fødselen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg