Ristimulerende middel er et middel som fremkaller eller forsterker rier. Det finnes ulike ristimulerende midler, blant annet oksytocin og prostaglandiner.

Faktaboks

Uttale
rˈistimulerende middel

Oksytocin

Oksytocin er et hormon som blir dannet i mellomhjernen og transportert gjennom spesielle nervefibrer til hjernevedhengets bakre lapp, hvorfra det går over i blodbanen. Oksytocin stimulerer til livmorkontraksjoner. Livmorens følsomhet for oksytocin øker mot slutten av svangerskapet. Oksytocin blir fremstilt syntetisk. Når det brukes for å sette i gang en fødsel eller for å stimulere til bedre riaktivitet, kan det tilføres en blodåre direkte ved hjelp av en pumpe eller ved et intravenøst drypp.

Prostaglandiner

Prostaglandiner er en gruppe flerumettede fettsyrer hvorav noen har en ristimulerende effekt. I fødselshjelpen brukes prostaglandin E2 til modning av livmorhalsen. Det gis enten som gel eller som en tablett som settes inn i skjeden.

Kontraindikasjoner

Det er en rekke kontraindikasjoner mot bruk av ristimulerende midler, f.eks. for trangt bekken, misforhold mellom fødselskanalen og fosteret, avvikende fosterleie, arr i livmoren. Den fødende må observeres nøye når hun får ristimulerende medikamenter.

Bivirkninger

Ristimulerende midler brukes bare når det virkelig er risvekkelse eller når det er grunn til å sette i gang en fødsel. Faren forbundet med bruk av slike midler er at det kan oppstå ristorm, dvs. for kraftige og for hyppige rier og for dårlig oksygentilførsel til barnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg