Ristimulerende middel, middel som fremkaller eller forsterker rier. Det finnes ulike ristimulerende midler, bl.a. oksytocin og prostaglandiner.

Oksytocin er et hormon som blir dannet i mellomhjernenog transportert gjennom spesielle nervefibrer til hjernevedhengets bakre lapp, hvorfra det går over i blodbanen. Oksytocin stimulerer til livmorkontraksjoner. Livmorens følsomhet for oksytocin øker mot slutten av svangerskapet. Oksytocin blir fremstilt syntetisk. Når det brukes for å sette i gang en fødsel eller for å stimulere til bedre riaktivitet, kan det tilføres en blodåre direkte ved hjelp av en pumpe eller ved et intravenøst drypp. (Se også oksytocin.)

Prostaglandiner er en gruppe flerumettede fettsyrer hvorav noen har en ristimulerende effekt. I fødselshjelpen brukes prostaglandin E2 til modning av livmorhalsen. Det gis enten som gel eller som en tablett som settes inn i skjeden. (Se også prostaglandiner.)

Det er en rekke kontraindikasjoner mot bruk av ristimulerende midler, f.eks. for trangt bekken, misforhold mellom fødselskanalen og fosteret, avvikende fosterleie, arr i livmoren. Den fødende må observeres nøye når hun får ristimulerende medikamenter.

Ristimulerende midler brukes bare når det virkelig er risvekkelse eller når det er grunn til å sette i gang en fødsel. Faren forbundet med bruk av slike midler er at det kan oppstå ristorm, dvs. for kraftige og for hyppige rier og for dårlig oksygentilførsel til barnet.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.