Parafimose er en smertefull tilstand som oppstår når en tilbaketrukket forhud (preputium) ikke lar seg føre på plass igjen til sin normale posisjon over penishodet (glans penis).

Faktaboks

Uttale
parafimˈose
Etymologi
av para- og gresk fimosis, ‘innsnøring’
Også kjent som
spansk krage

Ved parafimose vil den tilbaketrukne forhuden raskt hovne opp fordi forhudens blodkar og lymfekar avklemmes. Den hovne forhuden blir da liggende som en avklemmende ring innenfor penishodets innerste kant, og hindrer tilbakestrømming av blod fra penishodet. Dette medfører gradvis økende hevelse og misfarging av penishodet. Dersom hevelsen er stor og tilstanden ikke behandles i tide, kan den arterielle blodforsyningen til penishodet bli redusert. I slike tilfeller er det risiko for celledød (nekrose) og koldbrann (gangren) i penis.

Parafimose forekommer hyppigst blant barn og eldre menn. Vanlige risikofaktorer er:

Parafimose krever rask behandling. Vanligvis er det tilstrekkelig med avsvelling, kompresjon og manuell reponering av forhuden. Dersom manuell reponering mislykkes, kan det være nødvendig med et lite kirurgisk inngrep for å redusere parafimosen. I slike tilfeller lages et snitt i forhuden for å kunne føre forhuden plass igjen og avlaste hevelsen i penishodet.

Parafimose skiller seg fra fimose. Ved fimose er forhudsåpningen for trang til å kunne trekkes tilbake over penishodet. Ved parafimose er forhudsåpningen vid nok til å kunne trekkes tilbake over penishodet, men for trang til å føre på plass igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg