Balanitt, forhudsbetennelse på penis. Hyppig forekommende tilstand som kan skyldes ulike årsaker.

Faktaboks

Uttale
balanˈitt

Blandingsinfeksjon

Blandingsinfeksjon med overvekst av flere forskjellige bakterier, kan gi såkalt uspesifikk balanitt. Bakgrunnen kan være at hudområdet er for tett, som for eksempel ved trang forhud, fimose, eller dårlig hygiene.

Soppinfeksjon

Soppinfeksjon med candida albicans kan forårsake balanitt. Candida finnes normalt på huden, men kan komme i overvekst på tette hudområder. Fuktighet og varme er disponerende faktorer, likeledes bruk av antibiotika. Candida kan også være seksuelt overført, ved smitte fra seksualpartner som har candida i skjeden. Soppinfeksjonen er i de fleste tilfeller lett å behandle med kremer. Personer med diabetes eller nedsatt immunforsvar er mer utsatt for candidabalanitt.

Hudsykdommer

Enkelte hudsykdommer kan gi balanitt, spesielt psoriasis og seboroisk eksem. Disse behandles med milde kortisonkremer, gjerne kombinert med sopp- og bakteriedrepende midler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg