Parakeratose
Pilene peker på mørk lilla farge, som er rester av cellekjerner i øvre del av overhuden (epidermis). Dette er parakeratose.

Parakeratose er en tilstand i huden, der det finnes kjerner i overhudscellene høyere opp enn det som er normalt. Dette sees ved mikroskopisk undersøkelse av huden. Det er altså et begrep som brukes i histologisk beskrivelse av overhuden.

Faktaboks

Uttale
parakeratˈose
Etymologi
av para- og gresk keras, ‘horn’
Også kjent som
paraceratosis

I overhuden skjer det en kontinuerlig prosess der levende celler fra basallaget skyves oppover og omdannes til hornhud. I denne prosessen dør de levende cellene. Som en del av denne prosessen, blir cellenes kjerner borte. Parakeratose beskriver det fenomen at kjernene i overhudscellene forblir synlige høyere opp i overhuden enn det som er normalt.

Paraketarose sees ved sykdommer som psoriasis og eksem der det er betennelse i øvre del av lærhuden, som fører til forstyrrelser i overhudens normale funksjon. Klinisk kommer dette til uttrykk ved at overhuden blir fortykket (hyperkeratose) og at overhuden flasser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg