Huden.

Forhorning er en prosess hvor hudcellene i overhuden fylles opp av keratin. Hudcellene som er fylt opp av keratin dør og blir til en beskyttende barriere.

Av /KF-arkiv ※.

Forhorning, eller keratinisering er en prosess i overhuden som medfører at overhudscellene gradvis omdannes til et dødt, tett, sammensittende flak av hornhud. Dette skjer ved at overhudscellene produserer proteinet keratin, som til slutt fyller opp hele cellen.

Den normale prosessen (ortokeratose) begynner med at keratinholdige celler dannes dypt i epitelet (stratum basale), og derfra blir «skjøvet» langsomt opp mot epiteloverflaten. Underveis endrer de sin form, stoffskifte og egenskaper, de avflates og danner i økende grad keratin. Derved mister de kjernen og organellene og ender som døde keratinflak, omgitt av lipider på overflaten. Forhorningsprosessen er av vesentlig betydning for hudens funksjon som barriere og beskyttelse for de levende hudcellene. Negler og hår dannes også ved en forhorningsprosess.

Også patologisk forhorning (dyskeratose) kan forekomme i form av ulike hudsykdommer (eksempelvis psoriasis, verrukose, eksemer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg