Patella bipartita
Av /Radiopaedia.org.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Patella bipartita
Radiopaedia.org.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Patella bipartita er når kneskålen (patella) er todelt. Det er en anatomisk utviklingsvariant som oppstår som følge av manglende beinforbindelse av et sekundært forbeiningssenter.

Faktaboks

Etymologi
bi-’ og latinske ‘partita’, avledet fra det latinske verbet partire som betyr ‘å dele’

Kneskålen

Kneskålen dannes ved forbeining av brusk, såkalt endokondral ossifikasjon. I barnealder starter forbeiningsprosessen i ett eller flere primære forbeiningssentre i kneskålens bruskholdige forstadium. Dersom det dannes flere primære forbeiningssentre, fusjonerer disse normalt gradvis i løpet av barneårene.

Hos enkelte oppstår imidlertid sekundære forbeiningssentre i ungdomsalderen. Sekundære forbeiningssentre forbindes vanligvis med det primære forbeiningssenteret innen tidlig voksen alder. Dersom det ikke dannes en beinet forbindelse mellom et sekundært forbeiningssenter og det primære forbeiningssenteret før voksen alder, forblir kneskålen todelt livet ut.

Det sekundære forbeiningssenteret er typisk lokalisert nær øvre, ytre kant av kneskålens hovedkomponent, men andre varianter forekommer i omtrent 25 prosent av tilfellene.

Symptomer

Patella bipartita anses som en anatomisk variant. Tilstanden forekommer hos omtrent to prosent av befolkningen, langt hyppigere hos menn enn hos kvinner. Ensidig patella bipartita er vanligst, men tilstanden forekommer tosidig i mellom 40 og 50 prosent av tilfellene.

Patella bipartita gir sjeldent symptomer, og oppdages oftest tilfeldig på bildediagnostiske undersøkelser utført av andre årsaker. Ved akutt kneskade kan det i visse tilfeller være vanskelig å skille utviklingsvarianter som patella bipartita fra brudd i kneskålen på røntgenbilder. På bakgrunn av kliniske opplysninger og den typiske lokalisasjonen og formen til det sekundære forbeiningssenteret, medfører funnet vanligvis ikke diagnostiske problemer på røntgenbilder.

En kneskål som består av tre permanent adskilte beinkomponenter kalles patella tripartita (tredelt kneskål). Patella multipartita (flerdelt kneskål) betegner en kneskål som består av mer enn tre beinkomponenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg