patella bipartita

Patella bipartita Radiopaedia.org. CC BY NC SA 3.0
Patella bipartita av /Radiopaedia.org. CC BY NC SA 3.0

Patella bipartita er en anatomisk utviklingsvariant der kneskålen (patella) er todelt som følge av manglende benforbindelse av et sekundært forbeningssenter.

Faktaboks

Etymologi

'bi-' og latinske 'partita', avledet fra det latinske verbet partire som betyr 'å dele'

Kneskålen dannes ved forbening av brusk, såkalt endokondral ossifikasjon. I barnealder starter forbeningsprosessen i ett eller flere primære forbeningssentre i kneskålens bruskholdige forstadium. Dersom det dannes flere primære forbeningssentre, fusjonerer disse gradvis i løpet av barneårene.

Hos enkelte oppstår sekundære forbeningssentre i ungdomsalder. Sekundære forbeningssentre forbindes vanligvis med det primære forbeningssenteret innen tidlig voksen alder. Dersom det ikke dannes en benet forbindelse mellom et sekundært forbeningssenter og det primære fobeningssenteret før voksen alder, forblir kneskålen todelt livet ut.

Det sekundære forbeningssenteret er typisk lokalisert nær øvre, ytre kant av kneskålens hovedkomponent, men andre varianter forekommer i omtrent 25 prosent av tilfellene.

Patella bipartita anses som en normalvariant. Tilstanden forekommer hos cirka to prosent av befolkningen, langt hyppigere hos menn enn hos kvinner. Ensidig patella bipartita er vanligst, men tilstanden forekommer tosidig i mellom 40 og 50 prosent av tilfellene.

Patella bipartita gir sjeldent symptomer, og oppdages oftest tilfeldig på bildediagnostiske undersøkelser utført av andre årsaker. Ved akutt kneskade kan det i visse tilfeller være vanskelig å skille utviklingsvarianter som patella bipartita fra brudd i kneskålen på røntgenbilder. På bakgrunn av kliniske opplysninger og den typiske lokalisasjonen og formen til det sekundære forbeningssenteret, medfører funnet vanligvis ikke diagnostiske problemer på røntgenbilder.

En kneskål som består av tre permanent adskilte benkomponenter kalles patella tripartita (tredelt kneskål). Patella multipartita (flerdelt kneskål) betegner en kneskål som består av mer enn tre benkomponenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg