Persontilpasset medisin er et sett med diagnostiske og behandlingsmessige metoder som i større grad enn tidligere er utarbeidet for å oppnå medisinsk behandling eller forebygging tilpasset (de i hovedsak genetiske) egenskapene til den enkelte person eller sykdom.

Faktaboks

Også kjent som

presisjonsmedisin

Selv om medisinsk behandling alltid bør tilpasses den enkelte pasient, har utvikling av genetiske analyser økt mulighetene for individuelle tilpasninger de siste årene.

I fagområdene mikrobiologi og patologi kan individuelle genetiske forandringer i smittestoffet eller vevsprøven gi viktig informasjon om diagnose og beste behandlingsvalg. Persontilpasset medisin er i dag mest aktuelt i kreftbehandling. Ved mistanke om en sjelden, arvelig sykdom kan også valg av diagnostisk metode tilpasses den enkelte, og påvisning av personens individuelle genetiske forandring kan noen ganger påvirke genetisk veiledning og medisinsk oppfølging og behandling.

En nasjonal strategi for persontilpasset medisin ble på 2010-tallet utredet av flere arbeidsgrupper i helsevesenet, på oppdrag av Helse og omsorgsdepartementet. Flere store forskningsprosjekter, med formål om å ta persontilpasset medisin i bruk i helsetjenestene, er igangsatt. Persontilpasset kreftmedisin var et prioritert forskningsområde i Nasjonal samarbeidsgruppe for helseforskning i perioden 2013–2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg