persontilpasset medisin

Artikkelstart

Persontilpasset medisin, eller presisjonsmedisin, er en betegnelse på et sett med diagnostiske metoder som i større grad en tradisjonell medisin søker å finne behandling eller forebygging som er tilpasset den enkeltes (i hovedsak genetiske) egenskaper.

Selv om medisinsk behandling gjerne er utformet med tanke på og tilpasset den enkelte pasient, har en stor utvikling innen analyser av arvestoffet økt mulighetene for personlig tilpasning de siste årene. Genetiske analyser i stor skala ligger dermed gjerne til grunn når man snakker om persontilpasset medisinsk behandling.

I hovedsak vil persontilpasset medisin være aktuelt hva gjelder diagnostisering og behandling av arvelige sykdommer. Men presisjonsmedisin kan også bidra til å påvirke sykdomsutvikling og behandlingsvalg, typisk ved kreftsykdom, hvor både arvelige egenskaper og nye mutasjoner som har oppstått i kreftcellene påvirker behandlingen som gis.

Persontilpasset medisin er under utredning av en rekke arbeidsgrupper i helsevesenet, på oppdrag av Helse og omsorgsdepartementet. Flere store forskningsprosjekter, med formål om å framover ta persontilpasset medisin i bruk i helsetjenestene, er igangsatt, og persontilpasset kreftmedisin er et prioritert forskningsområde under Nasjonal samarbeidsgruppe for helseforskning (fra 2013–2015).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg