patologi

Artikkelstart

Patologi er sykdomslære, i videste forstand læren om sykdommene (lidelsene). Patologien beskjeftiger seg med hvordan ulike sykdommer og skader forandrer celler og vev og dermed også funksjonen til vevet, organene og kroppen. Patologisk anatomi er fellesbetegnelse på læren om alle de anatomiske forandringene som sykdom og skade kan forårsake.

Faktaboks

Uttale
patologˈi
Etymologi
av gresk pathos, ‘lidelse’, og logos, ‘ord, lære, vitenskap’

Moderne patologi legger i tillegg stor vekt på funksjon og årsak (etiologi), og prøver ved hjelp av blant annet immunhistokjemi, å kartlegge sammenheng mellom forstyrret funksjon og endret anatomi samt (ved hjelp av molekylær patologi) å identifisere eventuelle genetiske avvik i cellene i det syke vevet.

Generell patologi omfatter prinsippene for sykelige forandringer, for eksempel betennelseslære, læren om sirkulasjonsforstyrrelser og svulstlære. Spesiell patologi omfatter sykdommer i hvert enkelt organ eller organsystem. Ved å kjenne prinsippene i den generelle patologien og kombinere dem med kunnskap i anatomi og fysiologi, kan den spesielle patologien relativt logisk forklare variasjonene i de symptomer og funn pasienter vil kunne ha ved en spesiell sykelig tilstand.

Faget patologi bygger på patologisk anatomi og har som oppgave å gi behandlende (kliniske) leger en adekvat diagnose på innsendt celleprøve (cytologi) eller vevsprøve (biopsi) ved hjelp av makroskopisk vurdering, mikroskopisk undersøkelse av spesielt fremstilte vevs- og cellepreparater og eventuelle tilleggsundersøkelser som elektronmikroskopi, immunhistokjemi og in situ hybridisering (teknisk metode brukt til å påvise nukleinsyrer – DNA og mRNA – i celler og vevssnitt).

Patologien undersøker også det døde legemet for å finne sykdommens årsak og mekanisme (obduksjon).

En patolog er en spesialist i patologi. Det kreves til sammen fem års tjeneste i utdanningsstilling, samt til sammen 200 timer teoretisk kurs. I 2016 var det omkring 330 patologer i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg