mikrobiologi

Mikrobiologi er læren om mikroorganismene. Mikroorganismer er encellete levende vesener som er så små at de bare kan ses i et mikroskop. Til mikrorganismene regnes bakterier, mykoplasmer, virus, protozoer, mange sopparter og noen algearter.

Faktaboks

Uttale
mˈikrobiologi

Mikrobiologene innen medisinen er spesielt opptatt av mikroorganismene som forårsaker sykdommer. De studerer også andre smittestoffer som viroider og prioner samt smittestoffenes genetikk, som bakterie- og virusgenetikk, kjemoterapi og behandling med antibiotika og infeksjonsimmunologi.

Det er en betydelig overlapping mellom mikrobiologi og andre fagfelt, for eksempel. biokjemi, farmakologi (antibiotika), immunologi og molekylærbiologi.

Mikrobiologi er direkte relevant for mange sykdommer hos mennesker (infeksjonsmedisin), samt for veterinærmedisin, landbruk, næringsmiddelindustri og økologi (forurensning).

Historikk

Mikrobiologien oppstod som fagfelt på 1600-tallet. Da oppdaget den hollandske mikroskopforskeren Antonie van Leeuwenhoek (1632–1723) en lang rekke organismer som ikke kunne sees med det blotte øyet. Frem til 1800-tallet var det liten fremgang innen mikrobiologien. Omkring 1900 oppdaget vitenskapsmenn som Louis Pasteur (1822–95) og Robert Koch (1843–1910) at mikroorganismer forårsaker mange infeksjonssykdommer og utfører naturprosesser som nedbrytning og forråtning.

Mikrobiologien fortsatte å utvikle seg med oppdagelsen av bakterier, virus, parasitter og sopp, utviklingen av vaksiner og antibiotika mot mange sykdommer og studiet av de kjemiske prosessene som er fundamentale for alle levende organismer. I 1990-årene spilte mikrobiologer en viktig rolle i studiet av genetikk ved å utvikle og utforske teknikker i genteknologi.

Medisinsk spesialitet

Medisinsk mikrobiologi er en egen spesialitet. Mikrobiologer tilknyttet sykehus kan identifisere de fleste aktuelle infeksiøse organismer som forårsaker sykdom hos mennesker. Mikrobiologene gir også råd om hvor følsomme disse organismene er overfor forskjellige medikamenter og om smitteforebyggende tiltak.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg