Pirquetprøve er en hudprøve for å kontrollere immunreaksjonen mot tuberkelbakterien som forårsaker tuberkulose. Pirquetprøven ble tidligere utført i Norge vanligvis som kontroll etter BCG-vaksinasjon, men er nå erstattet av mantouxprøven.

Faktaboks

Uttale
pirkˈe:-
Etymologi

Pirquetprøven er oppkalt etter oppfinneren, den østerrikske barnelegen Clemens von Pirquet (1874–1929).

To én-centimeter lange streker skrapes i huden på underarmen, og tuberkulin (et ekstrakt fra tuberkelbakterien) dryppes på. Prøven leses av etter 48 timer. Den er positiv når infiltratet, det vil si den røde betennelsesreaksjon i huden, måler mer enn fire millimeter på tvers av rispet. Prøven er negativ når den måler mindre enn fire millimeter. Positiv reaksjon betyr at man reagerer med en immunreaksjon mot tuberkelbakterier, men ikke nødvendigvis at man er motstandsdyktig mot tuberkulose. Negativ reaksjon betyr at man enten ikke reagerer mot tuberkulinet eller at reaksjonen ikke kan påvises på denne måten. Man må da kontrolleres med røntgenbilde av brystkassen.

Av og til kan lokale komplikasjoner oppstå i form av sår eller byller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg