Kroppens plan
/OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Plan er i anatomien definert som et tenkt snitt lagt gjennom menneskekroppen. Vi skiller mellom tre hovedplan: 1) sagittalplan, 2) frontal- eller koronalplan og 3) horisontal- eller transversalplan. De står alle vinkelrett på hverandre, som tak, gulv og vegger i et rom. Skjæringslinjen mellom to slike plan danner en akse.

Faktaboks

Uttale
sagittˈalplan koron'alplan horisont'alplan
Etymologi
sagittal: av latin sagitta, ‘pil’ koronal: av latin corona, 'krone, glorie'

Sagittalplan

er et tenkt vertikalt snitt lagt vinkelrett på kroppens forside, det vil si rett forfra til bak i kroppen, for eksempel fra bryst til rygg eller fra panne til bakhode. Vi kan legge ett slikt plan – mediansagittalplanet – som deler kroppen i to symmetriske halvdeler: en venstre og en høyre del. Dertil kan vi på hver side legge utallige parasagittalplan som går parallelt med mediansagittalplanet.

Frontal-/koronalplan

deler kroppen vertikalt i en fremside og en bakside. Vi kan legge utallige frontal- eller koronalplan gjennom kroppen.

Horisontal-/transversalplan

danner en horisontal flate, og vi kan med dette dele kroppen tvers over ('transversalt'), uansett hvor på kroppen vi gjør dette. Vi kan dermed legge utallige horisontal- eller transversalplan gjennom kroppen. Se eksempler under planum.

Skjæringslinjen mellom et horisontal-/transversalplan og et frontalplan danner en horisontalakse i frontalplanet, eller en frontalakse i horisontalplanet. Skjæringslinjen mellom et horisontalplan og et sagittalplan (uansett hvilket) danner en horisontalakse i sagittalplanet, eller en sagittalakse i horisontalplanet. Skjæringslinjen mellom et sagittalplan og et frontal-/koronalplan danner en vertikal akse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg