Plasminogenaktivatorinhibitor-1, forkortet PAI-1, er et enzym som hemmer kroppens system for å bryte ned blodpropper. Enzymsystemet som bryter ned blodpropper kalles det fibrinolytiske system, og PAI-1 er den viktigste hemmeren av dette systemet.

Faktaboks

Også kjent som
PAI-1

PAI-1 dannes hovedsakelig i fettvev, leveren og til dels i det cellelaget som kler blodårene på innsiden, endotelcellene. PAI-1 virker hemmende på det fibrinolytiske systemet ved å binde seg til aktivatorer i det fibrinolytiske system som vevsaktivator (tissue plasminogen activator, tPA) og urokinaseplasminogenaktivator (uPA). Disse aktivatorene vil normalt igangsette oppløsningen av fibrin.

Økt innhold av PAI-1 i sirkulasjonen medfører tendens til blodproppdannelse, og er også en selvstendig risikofaktor for utvikling av hjerteinfarkt. PAI-1 er økt hos overvektige og reduseres ved vektreduksjon og fysisk aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg