Pletysmografi er en metode for måling av volumendringer i en legemsdel.

Faktaboks

Uttale
pletysmografˈi
Etymologi
av gresk plethysmos, ‘størrelse’, og grafein, ‘skrive’

Helkroppspletysmografi er en volumundersøkelse som benyttes ved spesialavdelinger for å gi et fullstendig bilde av lungekapasitet og lungefunksjon hos pasienter med alvorlige obstruktive lungesykdommer. Pletysmografi benyttes også i diagnosen av sirkulasjonshindringer, som ved blodpropp i de dype venene i bena. I forskningssammenheng benyttes fingerpletysmografi i studier av pulsbølgen og åreveggens elastisitet.

Ulike prinsipper er tatt i bruk for å måle volumendringene i kroppsdelen, slik som væskepletysmografi (fortrengning av væske), luftpletysmografi (fortrengning av luft) og strekkmålingspletysmografi (strekning av en elastisk slange fylt med kvikksølv, hvorved den elektriske motstanden endres). Ved fingerpletysmografi måles blodgjennomstrømningen ved hjelp av ultralyd eller infrarødt lys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg