plexus solaris

Plexus solaris er et flettverk av nerver som ligger i tilknytning til truncus coeliacus. Truncus coeliacus er en tykk blodåre som går av hovedpulsåren i buken.

Artikkelstart

Plexus solaris er et solformet flettverk av nerveceller og nervefibrer (ganglier) i øvre del av bukhulen, rundt avgangen til tarmarterien (truncus coeliacus) fra hovedpulsåren (aorta).

Faktaboks

Uttale
plˈexus solˈaris
Etymologi
av plexus og latin sol, ‘sol’
Også kjent som
plexus coeliacus

Plexus solaris er den største nervefletningen av ganglier i det autonome nervesystemet. Plexus solaris inneholder de sympatiske nervecelleansamlingene:

  • ganglion coeliacum
  • ganglion mesentericum superius
  • ganglion mesentericum inferius

Her skjer omkoblingen av efferente nerver, som derfra når organene (glatt muskulatur i blodårer, innvoller og kjertler) som postganglionære fibrer.

Gangliene i plexus solaris inneholder både fibrer fra det sympatiske nervesystemet (fra nervus splanchnicus major og minor), foruten parasympatiske fibrer fra nervus vagus. Derfor kan et slag mot dette (såkalt «solar plexus», som er den engelske betegnelsen på dette området) føre til alvorlige forstyrrelser i det autonome nervesystemet i form av økt hjertefrekvens eller pustebesvær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg