Plexus coeliacus er det største av de autonome nerveflettverkene. Det ligger i øvre del av bukhulen, i høyde med T12–L2, og utgår som en abdominal del av den sympatiske grensestrengen (fra 5.–11. ganglionpar) foran aorta. Parasympatiske fibre får det via nervus vagus (X). Det viktigste og største av de retroperitoneale gangliene (ganglion coeliacum) kan være uregelmessig formet eller paret, på begge sider av truncus coeliacus og arteria mesenterica superior. På grunn av sin betydning er det av og til kalt 'cerebrum abdominale', og det var tidligere kjent under betegnelsen plexus solaris.

Faktaboks

Uttale

pl'eksus søli'akus

Etymologi

av gresk koilia, 'bukhulen, innvollene'

Også kjent som

plexus solaris

Plexus gir innervasjon til glatt muskulatur, innsnevrende ringmuskulatur i blodkarene, til kjertler og sensoriske fibre til innvollene. Det fortsetter kaudalt som plexus aorticus abdominalis og sender dessuten ut forgreninger som:

Klinisk kan blokade av plexsus anvendes mot smerter ved bukspyttkjertelkreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg