Porfyriner, gruppe av pigmenter som spiller en grunnleggende rolle i stoffskiftet hos dyr og planter. Porfyrinmolekylets kjerne består av fire pyrrolringer (pyrrol har kjemisk formel C4H5N), som er bundet sammen ved karbonatomer.

Porfyrinenes funksjoner er betinget av deres evne til å binde visse metaller, som sink, kobber, kobolt, magnesium og jern. De viktigste av disse metallporfyrinene er hem og klorofyll. Hem, som inneholder et jernatom, inngår i blodets hemoglobin, som transporterer oksygen til cellene i organismen. Videre finnes hem i musklenes myoglobin og i mange enzymer, først og fremst cytokromene. Cytokromene hører til livets eldste og mest grunnleggende forbindelser, og man kan følge deres utviklingshistorie svært langt tilbake i tiden. Klorofyll, som inneholder magnesium, er den forbindelsen som gjør de grønne plantene i stand til å utnytte sollysets energi ved fotosyntese.

Cellenes oppbygging av porfyriner styres normalt med stor presisjon, slik at det bare dannes mengder som er nødvendige for produksjonen av hemoglobin og enzymer. Man kjenner imidlertid en rekke arvelige sykdommer, se f.eks. porfyri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.