Porfyriner er en gruppe pigmenter som spiller en grunnleggende rolle i stoffskiftet hos dyr og planter. Porfyrinene er organiske forbindelser som har en kjerne består av fire pyrrolringer, som er bundet sammen ved hjelp av karbonatomer.

Faktaboks

Uttale
porfyrˈiner
Etymologi
av gresk porfyra, ‘purpur’

Porfyrinenes funksjoner er betinget av deres evne til å binde visse metaller, som sink, kobber, kobolt, magnesium og jern. De viktigste av disse metallporfyrinene er de naturlig forekommende hem og klorofyll.

Hem

Hem, som inneholder et jernatom, inngår i blodets hemoglobin, som transporterer oksygen til cellene i organismen. Videre finnes hem i musklenes myoglobin og i mange enzymer, først og fremst cytokromene. Cytokromene hører til livets eldste og mest grunnleggende forbindelser, og man kan følge deres utviklingshistorie svært langt tilbake i tiden.

Porfyrindelen av hem produseres i cellene ut fra aminosyren glysin og sitronsyresykluskomponenten ravsyre-CoA, som sammen danner δ-aminolevulinsyre. To molekyler av dette stoffet danner porfobilinogen, og fire av disse igjen reagerer så under dannelse av forskjellige porfyriner.

Klorofyll

Klorofyll, som inneholder magnesium, er den forbindelsen som gjør de grønne plantene i stand til å utnytte sollysets energi ved fotosyntese.

Sykdommer

Cellenes oppbygging av porfyriner styres normalt med stor presisjon, slik at det bare dannes mengder som er nødvendige for produksjonen av hemoglobin og enzymer. Man kjenner imidlertid en rekke arvelige sykdommer, for eksempel porfyri, hvor det er en svikt i produksjonen av hem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg