prohormon

Artikkelstart

Et prohormon er et forstadium til protein- eller polypeptidhormoner som må modifiseres én gang før det blir hormonelt aktivt. Hvorfor noen hormoner produseres via forstadier som prohormoner er lite kjent. Det antas at for å få en effektiv produksjon og pakking av små (under 100 aminosyrer) proteinhormoner, er det nødvendig å gå veien om større proteiner.

Faktaboks

Uttale
prˈohormon

Dannelse

Prohormonet dannes av preprohormon som har fått kuttet av en polypeptidkjede på fra 15 til 30 aminosyrer, som utgjør en signalsekvens. Med unntak av proteinet ovalbumin som finnes i eggehvite, må alle kjente proteiner som skal skilles ut av en celle, inneholde en signalsekvens. Denne gjør det mulig å pakke proteinet inn i sekretkorn inne i cellen. Etter at preprohormonet er pakket inn i sekretkorn, kuttes signalsekvensen av slik at prohormonet dannes.

Omdanning

Omdanning av prohormon til det ferdige hormon skjer inne i sekretkornet på veien fra golgikomplekset til lagringsplassen for sekretkornene inne i cellen. Den skjer ved at prohormonet kløyves på ett eller flere bestemte steder ved hjelp av enzymer (endopeptidaser), som regel i områder hvor det er flere basiske aminosyrer som lysin eller arginin. De basiske aminosyrene i enden(e) av det ferdige hormonet fjernes ved hjelp av andre enzymer (eksopeptidaser).

På denne måten kan det fra ett prohormon dannes ett eller flere ferdige hormoner. Fra prohormonet proopiomelanokortin dannes hormonene melanocyttstimulerende hormon (MSH), adrenokortikotropt hormon (ACTH) og β-endorfin. Fra proinsulin dannes C-peptid og insulin. Det er ikke vist at peptidene som spaltes fra ved prosesseringen av hormoner fra prohormoner, som f.eks. C-peptid ved syntesen av insulin, har noen sikker biologisk aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg