Et prohormon er et inaktivt forstadium til et aktivt hormon. Prohormoner må prosesseres ved hjelp av enzymer for å få riktig størrelse og form for å virke som et hormon. Hvorfor noen hormoner produseres via forstadier som prohormoner er lite kjent. Det antas at for å få en effektiv produksjon og pakking av små proteinhormoner (på under 100 aminosyrer), er det nødvendig å gå veien om større proteiner. Produksjon av hormoner via inaktive prohormoner er med på å sikre at det ikke skilles ut aktive hormoner i forbindelse med selve hormonproduksjonen.

Faktaboks

Uttale
prˈohormon

Produksjon og lagring

Prohormoner dannes fra preprohormoner som igjen er en kjede av aminosyrer i en bestemt rekkefølge (sekvens). Preprohormoner har en sekvens av aminosyrer som gjør det mulig å pakke dem i sekretkorn inne i cellen. Denne såkalte signalsekvensen er som et flagg som forteller cellen at preprohormonet skal sorteres og lagres i sekretkorn i cellen. Inne i sekretkornet kutter enzymer signalpeptidet av preprohormonet, og det dannes et prohormon.

Omdanning

Veggen som omgir sekretkornet kan smelte sammen med den ytre celleveggen slik at innholdet i kornet frigjøres. For at det inaktive forstadiet (prohormonet) skal virke som et aktivt hormon, må det skje enda flere omdanninger av prohormonet. Igjen er det spesifikke enzymer som gjenkjenner bestemte sekvenser av aminosyrer i prohormonet og kutter i det slik at prohormonet spaltes opp i fragmenter hvor det kan være ett eller flere aktive hormoner. Sekretkornet inneholder nå aktive hormoner som er klare til å skilles ut og fraktes med blodet til reseptorer på bestemte målceller.

Fra ett prohormon kan det dannes ett eller flere aktive hormoner. Fra prohormonet proopiomelanokortin dannes hormonene melanocyttstimulerende hormon (MSH), adrenokortikotropt hormon (ACTH) og β-endorfin. Fra proinsulin dannes C-peptid og insulin. Det er ikke vist at peptidene som spaltes fra ved omdanningen av hormoner fra prohormoner, som for eksempel C-peptid ved syntesen av insulin, har noen sikker biologisk aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg