Endorfin er et peptid med morfinlignende virkning som produseres naturlig i kroppen.

Faktaboks

Uttale
endorfˈin
Etymologi
av endogen, og morfin

Virkning

I nervesystemet er det påvist tre ulike grupper av endorfiner som aktiverer opioidreseptorer: beta-endorfiner, enkefaliner og dynorfiner. Både opioid- og opiat-legemidler, som for eksempel morfin, binder seg til de samme reseptorene som endorfinene. Alle typer endorfiner virker hemmende på ulike aktiviteter i nervesystemet, spesielt aktiviteter forbundet med smerte, angst og ubehag.

Produksjon og frisetting av endorfiner stimuleres blant annet av fysisk aktivitet. Dette er knyttet til «runners high», som er en følelse som løpere kjenner under og etter en treningsøkt. Endorfinene påvirker opioidreseptorer i hjernen, noe som fører til reduksjon i opplevelsen av smerte. Dette antas å ha en betydning for opplevelsen av oppstemthet (eufori) som ofte følger etter anstrengelser.

Bruk

Endorfinproduksjonen er også knyttet til den smertedempende effekten av klassisk akupunktur.

Virkningene av naturlige og eksogene opioider hemmes av nalokson, som er en opioidantagonist. Nalokson brukes for å behandle CNS- og pustestopp forårsaket av opioider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg