Projeksjonsnevroner er nerveceller i sentralnervesystemet med lange eller korte aksoner som kan påvirke andre celler som ligger langt borte. De har navn fordi de dels formidler – 'projiserer' – inntrykk fra omverdenen opp til storhjernen, dels sender informasjon fra storhjernen og ut til periferien. De mottar dermed impulser fra flere deler av nervesystemet, bearbeider denne informasjonen og leder impulsene ut fra hjernen, ryggmargen eller sanseorganene.

Faktaboks

Også kjent som

projeksjonsfibre

I motsetning til internevronene kan projeksjonsnevronenes aksoner gå ut av den grå substansen. Aksoner som går til andre barkområder i den samme hemisfæren, kalles assosasjonsfibre (fibrae arcuatae).

Eksempler på nedstigende bunter av projeksjonsnevroner finner vi i de motoriske nervene til de tverrstripete musklene (pyramidebanen). Eksempler på oppstigende projeksjonsbaner er synsbanen (tractus opticus) og hørselsbanen. Sammen med internevronene utgjør projeksjonsnevronene hovedtypene blant multipolare nerveceller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg