Proteoglykaner er store molekyler som består av ett eller flere glykosaminoglykaner (en type lineære polysakkarider) festet til et protein.

Faktaboks

Uttale
proteoglykˈan

Proteoglykaner har stor vannbindende evne, og er en hovedbestanddel av intercellulærsubstansen i støtte- og bindevev, spesielt i brusk. Proteoglykanet serglysin finnes inne i sekretblærer inne i cellene, hvor det bidrar til pakking, oppkonsentrering og lagring av sekret. Proteoglykaner festet til cellemembranen bidrar til tilfesting av cellen til den ekstracellulære matriks. I tillegg kan de virke som ko-reseptorer, det vil si at de kan binde og oppkonsentrere ekstracellulære signalmolekyler, som for eksempel hormoner og vekstfaktorer, og presentere disse for cellens signalreseptorer.

Proteoglykaner kan deles i forskjellige grupper etter typen glykosaminoglykaner: kondrioitin og dermatansulfat, heparin og heparansulfat, og keratansulfat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg