polysakkarider

Bildet viser tre typer polysakkarider: stivelse, glykogen og cellulose. Stivelse består igjen av to typer polysakkarider, amylose og amylopektin.

Artikkelstart

Polysakkarider er store karbohydratmolekyler som består av kjeder av enkle sukkerarter. Cellulose og stivelse er eksempler på polysakkarider.

Faktaboks

Uttale
polysakkar'ider
Etymologi
av gresk polús, ‘mange’ og sákkharon ‘sukker’ fra sanskrit śárkarā, ‘sukker’

I ernæringen utgjør de fordøyelige polysakkaridene amylose og amylopektin det som kalles stivelse. De andre polysakkaridene i maten utgjør det som kalles fiber.

Oppbygning

Polysakkarider er karbohydrater som er bygd opp av et stort antall monosakkarid-molekyler. Monosakkaridene er bundet til hverandre med glykosidbindinger. Polysakkarider er som regel bygd opp av ti eller flere monosakkarider, og skiller seg derfor fra oligosakkarider som består av 2–10 monosakkarider.

Polysakkarider kan ha ulike monosakkarider som byggestein. De viktigste polysakkaridene er kjeder av glukose, og polysakkaridene kalles glukaner. I naturen er det også kjeder av monosakkaridene galaktose (galaktan), mannose (mannan) og fruktose (inulin).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg