Brusk (hyalin brusk, mikroskopisk bilde)

Brusk. Mikroskopisk bilde av hyalin brusk fra ribben. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Glykosaminoglykaner er en gruppe karbohydratforbindelser som spesielt finnes i bindevev og brusk, hvor de danner grunnsubstans bundet til proteiner. Sammen med kollagenfibrene danner de en permeabilitetsbarriere. Glykosaminoglykaner finnes dels bundet til proteiner på celleoverflaten, som del av glykokalyks, dels utgjør de en viktig del av ekstracellulær matriks.

Faktaboks

Uttale

glykosaminoglyk'aner

Etymologi
av glyko-, ‘sukker-’, amino-, ‘som har en aminogruppe’ og glykan
Også kjent som
GAG-er, mukopolysakkarider, glykosoaminoglykaner

De vanligste former er hyaluronsyre (grunnsubstans i bindevev, huden, øyets glasslegeme med mer) og kondroitinsulfat (grunnsubstans i brusk og hornhinnen). Andre grupper glykosaminoglykaner er dermatansulfat, heparansulfat og heparin.

Oppbygning

Glykosaminoglykaner er lange kjeder av polysakkarider (glykaner). I motsetning til andre polysakkarider er glykosaminoglykanene uforgrenete, og mesteparten av kjedene utgjøres av en repeterende disakkaridenhet (AB kjedet sammen til ABABAB ...).

Eksempler er hyaluronsyre og kondroitinsulfat. Hyaluronsyren er bygd opp av alternerende enheter av glukuronsyre og N-acetylglukosamin. Kondroitinsulfat inneholder glukuronsyre alternerende med N-acetylgalaktosamin, hvor en av hydroksylgruppene er forestret med svovelsyre.

Den ene av de to monosakkaridene i enheten inneholder en amingruppe (NH2) i stedet for en hydroksylgruppe (OH), derfor navnet glykosaminoglykan. Det andre monosakkaridet inneholder vanligvis en karboksylsyregruppe (COOH). I tillegg har de ofte bundet sulfatgrupper (SO42-). Glykosaminoglykanene inneholder vanligvis mange hundre, men kan bestå av noen tusen, sukkerenheter.

Med unntak av hyaluronsyre er glykosaminoglykaner bundet til proteiner, som dermed kalles proteoglykaner.

Egenskaper

Sukkermolekyler er vannelskende (hydrofile). De negativt ladede karboksyl- og sulfatgruppene binder dessuten kationer, som igjen øker den vannbindende evnen. De enormt store glykosaminoglykanene får dermed særdeles stor vannbindende evne, hvilket er av stor betydning blant annet i brusk.

Hyaluronsyren forekommer i leddvæsken og er blitt studert både hos normale mennesker og hos pasienter med leddbetennelse. Et normalt kneledd inneholder om lag 0,4 milliliter leddvæske, mens et betent ledd kan inneholde 20–30 milliliter væske med en relativt lavmolekylær hyaluronsyre og et relativt høyt proteininnhold.

Beslektet med kondroitinsulfater er heparin, som forekommer i lever, lunge og arterievegger. Det nedsetter blodets koagulasjonsevne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg