glykosaminoglykaner

Glykosaminoglykaner er lange kjeder av polysakkarider (glykaner). Glykosaminoglykaner finnes dels bundet til proteiner på celleoverflaten, som del av glykokalyks, dels utgjør de en viktig del av ekstracellulær matriks. I motsetning til andre polysakkarider er glykosaminoglykanene uforgrenete, og mesteparten av kjedene utgjøres av en repeterende disakkaridenhet (AB kjedet sammen til ABABAB ...).

Faktaboks

Uttale

glykosaminoglyk'aner

Etymologi

av glyko-, 'sukker-', amino-, 'som har en aminogruppe' og glykan

Også kjent som
GAG-er

Den ene av de to monosakkaridene i enheten inneholder en amingruppe (NH2) i stedet for en hydroksylgruppe (OH), derfor navnet glykosaminoglykan. Det andre monosakkaridet inneholder vanligvis en karboksylsyregruppe (COOH). I tillegg har de ofte bundet sulfatgrupper (SO42-). Glykosaminoglykanene inneholder vanligvis mange hundre, men kan bestå av noen tusen sukkerenheter. Med unntak av hyaluronsyre er glykosaminoglykaner bundet til proteiner, som dermed kalles proteoglykaner.

Sukkermolekyler er vannelskende (hydrofile). De negativt ladede karboksyl- og sulfatgruppene binder dessuten kationer, som igjen øker den vannbindende evnen. De enormt store glykosaminoglykanene får dermed særdeles stor vannbindende evne, hvilket er av stor betydning blant annet i brusk.

Hovedgrupper av glykosaminoglykaner er kondroitinsulfat, dermatansulfat, heparansulfat, heparin og hyaluronsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg