Å reponere betyr å bringe noe tilbake i normal posisjon, for eksempel å bringe benendene i rett stilling i en brukket knokkel, som ved et dislokert underarmsbrudd.

Faktaboks

Etymologi
av re- og latin ponere, ‘sette, plassere’

Bruddreponering

Dersom et brudd er feilstilt, kan det være aktuelt å reponere bruddet for å bedre stillingen på bruddet før gipsbehandling eller operativ fiksering. Vanligvis gjøres dette med bedøvelse under kontrollerte former på legevakt eller sykehus. Smertelindring sikres ved bruddanestesi, lokalbedøvelse (for eksempel nerveblokkade eller regional anestesi) eller generell narkose. Dersom feilstillingen er så stor at blodsirkulasjonen er truet, kan det være aktuelt å reponere bruddet på skadestedet uten bedøvelse.

Ved reponering av brudd anlegges det vanligvis et drag i lengderetningen for å korrigere forkortning, før bruddet bikkes på plass. Når bruddet er reponert, må ekstremiteten fikseres slik at bruddet forblir i god stilling. Dersom bruddet ikke lar seg stabilisere med gips, er det nødvendig å fiksere bruddet operativt (for eksempel med plater og skruer, nagler eller pinner).

Leddreponering

Ledd som går ut av stilling må også reponeres. Skulderleddsluksasjon er vanligst. Det finnes mange måter å reponere en skulder på. Bruk en metode man er kjent med og som er mest mulig skånsom. Det går an å reponere en skulder uten bedøvelse, spesielt hvis det gjøres relativt raskt etter at skaden skjedde. Dersom skulderen har vært ute av ledd en stund, blir det vanskeligere å gjøre uten bedøvelse og sedasjon.

Brokkreponering

Begrepet brukes også om å tilbakeføre (dytte på plass) et brokk. At noe er reponibelt betyr at det kan bringes tilbake på plass, for eksempel brukt om innholdet i en brokksekk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg