Brokk.

Brokk fremstilt skjematisk. Et brokk er et svakt punkt i bukhulens muskelvegg hvor bukhinnen kan bryte igjennom og danne en utposning som dekkes av huden og underhudsfettet på stedet. Ut gjennom brokket kan deler av bukhulens innhold, som regel tarm eller tarmkrøs, gli ut.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Brokk er en utposning av bukhinnen gjennom et svakt punkt i bukhulens vegg. Bukveggen på framsiden og i flankene består av flate muskler og disse musklenes senehinner. Svake steder i bukveggen kalles gjerne brokkporter og kan finnes overalt i bukhulens muskulatur, i operasjonssår og i mellomgulvet (diafragmabrokk, som hvelver seg opp i brysthulen).

Faktaboks

Også kjent som
hernie, hernia

Utposningen, brokksekken, kan inneholde deler av bukhuleorganer, særlig tynntarm og tarmkrøs.

De vanligste typene brokk er lyskebrokk, lårbrokk, navlebrokk og bukveggsbrokk som kommer etter sår eller arr. Lyskebrokk utgjør omtrent fire av fem av alle brokk.

Årsaker

Brokk kan oppstå plutselig ved en stor anstrengelse, for eksempel ved at man løfter noe som er tungt og aktiverer bukpressen. Det mest vanlige er likevel at brokket utvikler seg langsomt med kun lette smerter og ubehag eller tyngdefornemmelse omkring brokkporten.

Symptomer

I begynnelsen ser og føler pasienten brokket bare når vedkommende står oppreist eller bruker bukpressen, for eksempel i forbindelse med avføring eller kraftig hoste.

Typer

Brokket glir gjerne lett inn i bukhulen igjen når personen legger seg ned eller trykker på det. Brokk som kan trykkes tilbake (reponeres) inn i bukhulen kalles reponible eller reversible brokk.

Når brokkinnhold ikke lar seg trykke tilbake inn i bukhulen kalles det irreponibelt eller permanent. Dette kan skje over tid med lite eller få symptomer, eller akutt med sterke smerter og ubehag.

Inkarserasjon og strangulasjon

Hvis et irreponibelt brokk står i fare for å miste blodtilførselen, kalles det for et inneklemt brokk (en inkarserasjon). Dette er en alvorlig situasjon og det er som regel bare et tidsspørsmål før brokket mister blodtilførselen. Når blodtilførselen er opphørt kalles brokket for strangulert.

Et strangulert brokk må opereres for å unngå at tarmen blir uten oksygen (iskemisk) og dør. Inneklemt tarm kan i verste fall føre til tarmskade, hull på tarmen, lekkasje av tarminnhold til bukhulen med infeksjon, sepsis og i verste fall død. Komplikasjonen er særlig vanlig ved lårbrokk, hvor brokkporten er meget snever.

En annen form for inneklemt brokk skyldes at et permanent tarmbrokk tilstoppes av tarminnhold slik at passasjen forhindres. I begge tilfeller blir brokket hardt og ømt, og det kommer smerter i underlivet, oppkast og symptomer på tarmlammelse (manglende avgang av avføring og luft). Ved mistanke om inneklemt brokk bør man straks søke lege og ikke prøve å presse brokket tilbake selv.

Lyskebrokk

Brokk.

De forholdsvis svake partiene i lyskeregionen som kan bli sete for brokk, er tre fordypninger (foveae) som er avgrenset av vasa epigastrica (arterie og vene) og to bindevevsstrenger, som er rester av navlearterien og urinlederen (urachus) hos fosteret. Et indirekte brokk trer ut gjennom den indre (dype) lyskeringen og kan via lyskeskaden nå helt ned i testikkelpungen, mens et direkte brokk poser ut i fovea medialis. Lårbrokket bryter ut gjennom lårringen og lårkanalen nedenfor lyskebåndet, mens navlebrokket trer fram gjennom navleringen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Lyskebrokk (hernia inguinalis) er den vanligste brokktypen. Denne er mye vanligere hos menn enn hos kvinner. Det kan oppstå i alle aldre, men forekommer oftest i spedbarnsalderen, som medfødt brokk, og hos eldre, som ervervet eller nyoppstått brokk.

Ved lyskebrokk passerer utposningen gjennom lyskekanalen, som hos kvinner er nesten lukket, men som hos menn inneholder sædstrengen med nerver og blodkar. Kanalen har et skrått forløp gjennom bukveggen innenfra og fremover og ned mot midten. Det er derfor alltid en indre brokkport øverst og en ytre brokkport nederst tett ved underlivsbenet og like under huden. Den nedre brokkporten kan legen normalt kjenne med en finger. Hvis brokket ikke er fremme, kan pasienten hoste for å øke buktrykket og da kjenne etter om brokket støter mot fingeren.

Typer lyskebrokk

Blant lyskebrokkene skilles det mellom

  • indirekte eller lateralt brokk, som glir ned gjennom hele lyskekanalen og noen ganger ned i pungen (hernia scrotalis), og
  • direkte eller medialt brokk, som gjør at kanalens bakre vegg poser ut bak den ytre brokkporten.

Behandling

Både lyske- og lårbrokk kan opereres. Operasjonen består i å fjerne brokksekken og forsterke bukveggen på det aktuelle stedet. Ofte legger kirurgen inn et lite nett for å forsterke bukveggen. Operasjonen er kortvarig og som regel effektiv med relativt få komplikasjoner.

Operasjonen kan gjøres åpent, hvor Lichtensteins metode er den mest brukte. Alternativt kan operasjonen gjøres med kikkhullskirurgi. Dette er spesielt aktuelt ved tilbakefall av brokk eller dobbeltsidig brokk.

Brokkbind kan brukes som midlertidig forbedrende tiltak eller hvis pasienten ikke tåler å gjennomgå en operasjon. Brokkbind er spesiallagede bandasjer som holder brokket inne.

Lårbrokk

Lårbrokk (hernia femoralis) går ut gjennom lårkanalen sammen med de store blodkarene til låret, det vil si nedenfor lyskebåndet. Det forekommer hos begge kjønn, men er vanligst hos kvinner. Lårbrokk har samme behandlingsprinsipper som lyskebrokk.

Navlebrokk

Navlebrokk (hernia umbilicalis) er vanligst hos nyfødte. Brokket sees som en liten kul i navlegropen. Når barnet aktiverer bukpressen, for eksempel når det skriker, kommer brokket tydelig fram.

Behandling

Navlebrokk behandles ved at huden fra begge sider foldes inn over gropen og holdes fast med et plaster slik at bukveggen ikke spiles ut under når barnet skriker. Operasjon er sjelden nødvendig før fem–seksårsalder, fordi navleringen skrumper og lukker seg med alderen. Av pragmatiske grunner er det ønskelig å behandle navlebrokk som ikke har lukket seg spontant før barnet begynner på skolen.

Navlebrokk hos voksne kan opereres dersom man har symptomer og plager. Vektreduksjon er første tilnærming for navlebrokk da disse kan være forbundet med fedme og dermed økt buktrykk. Navlebrokk oppstår ved sterk utspiling av bukveggen, for eksempel hos overvektige eller hos kvinner som har gjennomgått mange svangerskap.

Bukveggsbrokk

Bukveggsbrokk (hernia ventralis) kan utvikle seg etter en operasjon hvor et lengdesnitt i bukveggen ikke er grodd skikkelig. Også her er behandlingen kirurgisk med forsterkning av bukveggen.

Andre typer brokk

Brokk, eller vanligere hernie, brukes også om utposninger i enkelte andre situasjoner, som en utposning av mellomvirvelskiven i ryggen ved en prolaps (herniert discus), eller herniering av hjernen ved hjerneskade og økt trykk i hodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Odd Egil Sjølseth

Jeg søkte etter Gilmore's Groin, også kalt idrettsbrokk, men kan ikke se at det er omtalt her. Finnes dette under et annet søkeord?

svarte Georg Kjøll

Hei Odd Egil. Jeg klarer ikke å se at vi omtaler dette noe sted i leksikonet, men kan anbefale gjennomgangen av temaet på engelskspråklige Uptodate.com, som du har tilgang til hvis du sitter på nettet i Norge: http://www.uptodate.com/contents/sports-related-groin-pain-or-sports-hernia. Der finner du også relevant pasientinformasjon om lyskesmerter: http://www.uptodate.com/contents/groin-strain-the-basicsAlt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg