Rhinophym
Fullt utviklet rhinophym som er en hyperplasi (overvekst) av talgkjertlene.
Rhinophym
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rhinofyma er en knutet forstørrelse av nesen, som oftest hos menn, også kalt portvinsnese eller potetnese.

Faktaboks

Uttale
rhinofˈyma
Etymologi
av rhino- og gresk fyma, ‘utvekst’
Også kjent som

rhinophyma

Årsaken

Årsaken til rhinofyma er ikke kjent. Tilstanden forbindes ofte med høyt alkoholforbruk, men denne sammenhengen er ikke dokumentert.

Symptomer

Rhinofyma består hovedsakelig av talgkjertler som har utviklet seg for kraftig, det vil si gjennomgått hyperplasi. Det kan også være en forøkning av bindevevet. I tillegg vil det være økt blodgjennomstrømning og nydannelse av blodårer, noe som gjør at nesen får en blårød farge. Dette kan igjen forsterkes av kviselignende betennelsesforandringer som kan komme og gå.

Behandlingen

Behandlingen av eventuelle betennelsesforandringer er den samme som for rosacea. Overflatiske blodårer kan behandles med fargelaser. I plagsomme tilfeller kan overflatisk vev fjernes med CO₂-laser, hvor vevet fjernes lagvis til nesens opprinnelig form er gjenopprettet. Resultatene er ofte meget bra. Se også laserbehandling av hudforandringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg