Robotkirurgi

Robotassistert kirurgi er en type kikkhullskirurgi hvor kirurgen kontrollerer de kirurgiske instrumentene fra en konsoll. Instrumentene har flere bevegelsesmuligheter ved robot-assistert kirurgi enn ved vanlig kikkhullskirurgi.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Robotassistert kirurgi er en form for «minimal invasiv kirurgi» eller kikkhullskirurgi. I motsetning til vanlig kikkhullskirurgi, som i hovedsak utføres med rette instrumenter, så har robotkirurgi noen flere fordeler med flerleddede instrumenter og muligheter til å bruke disse instrumentene i flere retninger. I tillegg er de fleste konsollene for robotkirurgi utstyrt med 3D-kamera som gir bedre dybdesyn.

Faktaboks

Også kjent som

robotkirurgi

Selve operasjonen utføres fortsatt av en kirurg og assistent, men utførelsen av instrumenteringen overføres fra en konsoll hvor kirurgen dirigerer instrumentene, til selve robotarmene som utfører selve handlingen. Roboten er således ikke selvstendig eller automatisk, men kan kompensere for bevegelser, skjelving på hånden og utføre tredimensjonale bevegelser ved trange forhold, som å sy (suturere).

Robotassistert kirurgi kan utføres inne de fleste kirurgiske spesialiteter, men har vunnet størst plass innen områder som urologi (prostatakirurgi og nyrekirurgi), gynekologi og mage- og tarmkirurgi (gastrokirurgi). Felles for disse tre fagfeltene er operasjoner i bekkenet, som kan være trangt og vanskelig tilgjengelig både ved åpen og laparoskopisk kirurgi.

Nytten ved robotassosiert kirurgi diskuteres fortsatt, da gevinsten er dels begrenset og kostnadene kan være høye ved innkjøp og drift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg