Rotresorpsjon er destruksjon av en tannrot på grunn av betennelse. Rotresorpsjoner deles i ytre (eksterne) og indre (interne). Betennelsesceller på rotens overflate (eksterne) eller i pulpa (interne) angriper roten og lager en ødeleggelse som ligner den man får ved hull i tennene (karies).

Årsaker

Prosessen er som regel igangsatt av en mekanisk skade på en tann (tanntraume) og det kan gå lang tid fra traumet skjer til man kan oppdage en resorpsjon på tannen. En ekstern eller intern rotresorpsjon oppdages gjerne ved rutinekontroll med røntgenbilde hos tannlegen. Hvis en ekstern rotresorpsjon får stå i lengre tid kan området etter den ødelagte roten erstattes med ben som vokser inn fra kjevebenet der tannen står. Dermed vokser tannen fast i benet og blir totalt immobilisert. Prosessen kalles tannrotankylose.

Behandling

Behandling av en intern rotresorpsjon er å rotfylle tannen. Dette kan helt eller delvis stoppe ødeleggelsen av tannen slik at den kan fungere i kjeven som normalt for kortere eller lengre tid. Behandling av en ekstern rotresorpsjon er kirurgisk, der tannlegen åpner til resorpsjonen, renser den ut og fyller den med et fyllingsmateriale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg