rotfylling

Røntgenbilde av to jeksler. Rotfylt jeksel til venstre. Svart pil peker på rotfyllingen. Til høyre ses en frisk jeksel, og gul pil peker på tannmarg uten rotfylling.
Rotfylt jeksel av . Gjengitt med tillatelse
Røntgenbilde av fortenner. Rotfylt fortann til høyre. Rød pil peker på rotfyllingen. Rotfyllingsmaterialet er tilsatt røntgenkontrast og ser hvitt ut på bildet.
Rotfylt fortann av . Gjengitt med tillatelse

Rotfylling er en fylling som erstatter betent eller dødt tannmargsvev i rotkanalen av en tann. Behandling av tannmargsvev er en endodontisk behandling og består av utrensing og rotfylling.

Årsaker

Betennelse av tannmargen kan oppstå på grunn av karies eller annen tannskade.

Akutt tannmargsbetennelse

Akutte tannmargsbetennelser (pulpitter) vil gi store smerter, og behandlingen er å åpne til tannmargen med et bor, og deretter fjerne tannmargsvevet mekanisk med spesielle filer.

Kronisk tannmargsbetennelse

Kroniske tannmargsbetennelser kan være symptomfrie, men kan føre til død (nekrose) av tannmargen. Dette vil kunne gi infeksjon rundt rotspissen av tannen og skyldes at bakterier har kommet til det døde vevet. Etter en stund vil dette kunne vises på røntgenbilde. Det kan være symptomer som ømhet eller smerte. Behandlingen her er også å fjerne tannmargsvevet som ved akutte betennelser.

Infeksjon

Ved infeksjon er første mål å fjerne bakterier i rotkanalen. Deretter er målet å lage en bakterietett rotfylling for å hindre ny infeksjon. Ved betennelse uten bakterier, er målet å erstatte tannmargsvevet med en tett rotfylling, og hindre at bakterier kommer til.

Fremgangsmåte

I fortennene er det som oftest én rotkanal, mens det i jekslene er flere. Rotfyllingsprosedyren kan derfor ta lang tid, og krever ofte flere tannlegebesøk. Behandlingen må gjøres aseptisk, det vil si å hindre at det kommer bakterier til under behandlingen. Dette får man til ved å isolere tannen som skal rotfylles med en desinfisert gummiduk, samt å bruke sterile instrumenter. Man skyller rotkanalen med en bakteriedrepende væske under utrensingen. Selve rotfyllingen består av et tett materiale som fyller rotkanalene. Det vanligste rotfyllingsmaterialet er modifisert guttaperka. Mellom guttaperkaen og rotkanalveggen brukes et tynt lag med forseglingsmateriale.

Etter at rotfyllingen er ferdig, restaureres tannen med en fylling eller krone.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg