Tannskade er en skade som skyldes et mekanisk slag (traume) mot en eller flere tenner. Tannskader rammer oftest barn og unge, da disse er mest aktive i sport og lek, men kan også oppstå hos voksne gjennom sport, trafikkulykker eller slagsmål.

Faktaboks

Også kjent som

tanntraume

Tannskadens omfang avhenger av skadens styrke og utbredelse. En lett skade kan medføre ømhet i tannen en liten stund, hvorpå alt går tilbake til normaltilstanden uten varig men.

Tannbrudd

Større skader kan medføre at en eller flere tenner knekker, at de slås ut av stilling eller slås helt ut av kjeven. Der hvor tennene knekker kan tannlegen reparere dem med fyllinger hvis bruddet er lite. Hvis større deler av tannen er brukket av må det lages en krone. Hvis tannskadene har medført at bruddet går nært på, eller gjennom tannens nervehulrom (pulpa) må tannen rotfylles.

Tann ute av posisjon

Er tannen slått ut av posisjon kan tannlegen sette den tilbake på plass og lime den fast i riktig posisjon til den har festet seg i sin opprinnelige posisjon igjen. Ved slik behandling må tannlegen følge pasienten med hyppige kontroller i fall skaden har forårsaket at pulpa dør (nekrotiserer) og må rotfylles.

Utslått tann

Utslått tann

Den utslåtte tanna ligger i fysiologisk saltvann.

Utslått tann
Av .

Er tannen slått helt ut av kjeven er som regel tannen tapt hos voksne, og den manglende tannen må erstattes med en protese, bro, eller et implantat. Er det en ung pasient som har fått slått en tann ut, og man kan finne tannen på bakken, bør den legges i saltvann – eller i verste fall holdes i pasientens munn – til man raskest mulig kommer seg til tannlegen. Tannlegen vil da desinfisere tannen, sette den tilbake i kjeven og lime den fast her (reimplantasjon). Tannen vil da enten bli reintegrert i kjeven, hvor den som oftest må rotfylles, eller bli avstøtt av kjeven. Dersom tannen støtes ut må man erstatte den med en protese, bro eller implantat. Langtidsoppfølging er nødvendig. Langtidsskader forekommer i form av at nerven (pulpa) dør, roten dør hen og ankylose. I alle tilfeller er rask behandling helt avgjørende for resultatet.

Refusjon

Skader som medfører at tenner går tapt dekkes delvis av HELFO. Videre er skader som oppstår på tenner innenfor hjemmets fire vegger ofte dekket av hjemforsikringen, og hvis det skjer utenfor hjemmet dekkes skaden ofte av pasientens reiseforsikring. På skole eller arbeidsplass kan slik skade i noen tilfeller ansees som yrkesskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg