Rusmiddelskader er skader som oppstår i forbindelse med inntak av rusmidler. Man kan dele skadene inn i slike som oppstår som direkte følge av rusen, det vil si ved trafikkulykker, drukningsulykker og lignende, og skader som oppstår ved gjentatt bruk, det vil si psykiske forandringer, forskjellige typer organskader, fosterskader, dessuten sosiale komplikasjoner og kriminalitet.

For alle rusmidler kan det i varierende grad oppstå angst, depresjon, aggresjon, sanseforvrengninger og forstyrrelser i virkelighetsoppfatningen. Disse reaksjonene kan i sin tur føre til at man gjør skade på seg selv og omgivelsene. Noen rusmidler kan lede til overdosedødsfall (som oftest på grunn av lammelse av pusten), mens andre sjelden eller aldri vil ha slike konsekvenser (cannabisstoffer, benzodiazepiner, hallusinogener).

Gjentatt bruk av alle rusmidler kan føre til utvikling av rusmiddelavhengighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg