Samfunnsmedisin er et medisinske fagområde som har sin oppmerksomhet rettet mot helsetilstanden i hele eller deler av befolkningen og på livsmiljøet og samfunnsforholdene befolkningen lever i. Faget bygger på erkjennelsen av at det er en sammenheng mellom helse og samfunn.

De viktigste arbeidsoppgavene innen samfunnsmedisinen er:

A) overvåkning og analyse av helsetilstanden i befolkningen og faktorer som kan påvirke helsetilstanden positivt og negativt,

B) overvåkning og analyse av helsetjenesten på alle forvaltningsnivåer,

C) planlegging, gjennomføring, evaluering og kvalitetssikring av tiltak i egen og andre sektorer for å bedre helsetilstanden og forebygge sykdom. Til dels faller også tilsyn med tjenesteytingen og ledelse av helsetjenester innenfor samfunnsmedisinens virksomhetsområde.

For å bli spesialist i samfunnsmedisin må leger ha minst fem års relevant praktisk tjeneste etter autorisasjon og da gjennomføre et veiledet utdanningsprogram i tillegg til teoretisk utdannelse. Det er over 550 godkjente spesialister i samfunnsmedisin i Norge (2007), og de fleste av disse arbeider innen offentlig helseforvaltning i kommunehelsetjenesten, hos Fylkesmannen, i de regionale helseforetakene og i den sentrale statlige helseforvaltningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.