Sarkopeni er betegnelse på progressiv og generalisert tap av muskelmasse og muskelstyrke. Sarkopeni medfører nedsatt funksjonsevne og livskvalitet og har vist seg å være en uavhengig risikofaktor for fallulykker og brudd.

Faktaboks

Etymologi
av gresk sarx, ‘kjøtt’ og penia, ‘mangel’

Sarkopeni er vanlig hos eldre, omtales også som et geriatrisk syndrom, og er assosiert med alvorlige helsekonsekvenser som skrøpelighet, sykdom og død. Det er en sammenheng mellom utvikling av sarkopeni og inaktivitet og personer over 65 år har større risiko for å utvikle tilstanden. Eldre personer med kroniske sykdommer (lungesykdommer, hjerte kar sykdommer), redusert mobilitet, ufrivillig vekttap, sykehusinnleggelse har økt risiko for utvikling av sarkopeni.

Det er vanlig å regne med cirka en tredjedel gjennomsnittlig tap av muskelmasse i alderdommen og jo mer muskelmasse som tapes jo mer skrøpelig blir personen.

Sarkopeni forbindes oftest med det aldersrelaterte muskelsvinnet, men kan også oppstå i yngre år som følge av inaktivitet, alvorlig sykdom eller mangelfull ernæring.

Påvisning

Å påvise sarkopeni kan gjøres ved direkte måling av muskelmasse, på MR (magnetisk resonanstomografi), CT (computertomografi), DXA (bentetthetsmåling) eller BIA (måling av kroppsfett) eller ved fysiske tester av muskelstyrke. Fysiske tester som benyttes er test av gripestyrke (håndstyrke), test av benstyrke (reise seg fra/sette seg på stol, antall repetisjoner på tid), samt måling av ganghastighet (antall meter på tid) og lungefunksjonsmålinger. Reduserte målinger på disse testene kan være tegn på tap av muskelmasse og styrke.

Forebygging

Fysisk aktivitet og spesielt styrketrening av muskulatur er en beskyttende faktor. Det er mulig å forebygge reduksjon av muskelmasse og også øke denne, ved økt fysisk aktivitet og optimalisering av kosthold (inntak av tilstrekkelig energi og proteiner). Det er vist at regelmessig styrketrening kan bidra til å redusere det aldersrelaterte tapet av muskelmasse, men også bidra til å øke styrke og bygge opp muskelmasse hos eldre. Muskelstyrke har vist seg å være en viktig faktor for å forebygge fall hos middelaldrende og eldre personer. Det anbefales å kombinere styrketreningen med trening av kondisjon og balanse for bedre helse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg