Erogene soner.

Erogene soner. På noen deler av kroppen virker berøring av huden mer erotisk stimulerende enn på andre. Slike områder kalles erogene soner. Tegningen viser et kart over erogene soner. I virkeligheten varierer dette svært mye fra person til person, og en hvilken som helst del av kroppen kan være en potensiell erogen sone, hvis bare de psykiske forutsetningene og det rette øyeblikk er til stede.

Av /KF-arkiv ※.

Erogene soner er deler av hudoverflaten som er ekstra følsomme for erotisk eller seksuell pirring, og hvor en ved stimulering kan fremkalle seksuelle fornemmelser. De viktigste erogene sonene er: munn (tunge og lepper), øreflipp, brystvorter, underliv, lyske, lår, utvendige kjønnsorganer og området omkring endetarmsåpningen.

Faktaboks

Uttale
erogˈene soner

Ved for eksempel stryking eller kyssing av disse hudområdene i en erotisk situasjon forandrer hudens tilstand seg gradvis. Det opptrer en viss grad av avslapping, kapillarene åpner seg (huden blir «rosa»), og smerteterskelen blir høyere (under seksuell opphisselse oppleves klyping som betraktelig mindre smertefullt). Følsomheten i de erogene sonene er forskjellig både med hensyn til kjønn og individuelt. Vanligvis overvurderes den erotiske følsomhet i skjeden hos den voksne kvinne, mens følsomheten i klitoris og kjønnsleppene undervurderes. Etter puberteten blir kjønnsorganene de helt sentrale erogene soner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg