Shigellose er infeksjon med Shigella-bakterier. Sykdommen rammer hovedsakelig tykktarmen og gir diaré, ofte med blod. Shigellose kalles også bakteriell dysenteri.

Faktaboks

Uttale
shigellˈose
Etymologi
av Shigella og gresk -osis, ‘tilstand, sykdom’
Også kjent som
dysenteri

Epidemiologi

Shigella dysenteriae er den farligste av de fire shigellaartene. Denne finnes kun i tropene. Shigella sonnei og Shigella flexneri, som vanligvis gir mindre farlig sykdom, har gjennom mange år vært de dominerende artene i Norge.

Shigellose er en vanlig årsak til diaré på verdensbasis og fører til omkring 700 000 dødsfall årlig, de fleste blant små barn, under fem år.

Det blir meldt om lag 150 tilfeller årlig av shigellose til Folkehelseinstituttet (MSIS). De fleste har ervervet infeksjonen i Afrika og Asia, mens noen få angir Norge som smittested.

Smittekilden

Mennesker er eneste bærere av smitte. Smittekilden er alltid pasienters avføring. Smitte kan skje direkte mellom mennesker eller indirekte gjennom kontaminert vann eller matvarer. Det skal få bakterier til for å gi sykdom.

Symptomer

Sykdomsbildet som vanligvis er akutt, har diaré som dominerende symptom. Tarmtømmingene er ofte meget hyppige. Det er ikke sjelden blod og puss i avføringen. I tillegg har pasienten ofte feber og smerter i magen og særlig i endetarmsregionen. Shigellabakteriene kommer sjelden over i blodet.

Diagnose

Man kan få mistanke om shigellose ut fra det kliniske bildet, men definitiv diagnose kan man få kun ved å dyrke avføringen.

Behandling

De fleste tilfeller av shigellose i vestlige land er milde og selvbegrensende. Rikelig væsketilførsel er viktig i behandlingen. I alvorlige tilfeller brukes også antibiotika. Rehydrering er viktig.

Kontroll og oppfølging

Spesielle regler gjelder for ansatte i næringsmiddelindustrien og i helsevesenet om oppfølging og kontroll etter gjennomgått shigellose. Flere negative avføringsprøver skal foreligge.

Komplikasjoner

Hemolytisk-uremisk syndrom er en sjelden, men alvorlig komplikasjon ved Shigella dysenteriae. Ved Shigella flexneri kan reaktive artritter forekomme.

Forebygging

Det finnes ingen vaksine. I og med at de fleste som pådrar seg shigellose smittes i utlandet, er det viktig at turister og andre som oppholder seg i områder med dårlige hygieniske forhold, ivaretar nødvendige hygieniske forholdsregler mot smitte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg