shigellose

Artikkelstart

Shigellose er infeksjon med Shigella-bakterier. Sykdommen rammer tykktarmen og gir diare, ofte med blod. Shigellose kalles også bakteriell dysenteri.

Faktaboks

Uttale
shigellˈose
Etymologi
av Shigella og gresk -osis, ‘tilstand, sykdom’
Også kjent som
dysenteri

Epidemiologi

Shigella dysenteriae er den farligste av de fire shigellaartene, og viktig årsak til dysenteri i u-land, hvor særlig barn rammes. Shigella sonnei og Shigella flexneri, som vanligvis gir mindre farlig sykdom, har gjennom mange år vært de dominerende artene i Norge.

Det blir meldt om lag 150 tilfeller årlig av shigellose til Folkehelseinstituttet (MSIS). De fleste har ervervet infeksjonen i Afrika og Asia, mens noen få angir Norge som smittested.

Smittekilden

Smittekilden er alltid pasienters avføring, og det skal få bakterier til for å gi sykdom.

Symptomer

Sykdomsbildet som vanligvis er akutt, har diaré som dominerende symptom. Tarmtømmingene er ofte meget hyppige. Det er ikke sjelden blod og puss i avføringen. I tillegg har pasienten ofte feber og smerter i magen og særlig i endetarmsregionen. Shigellabakteriene kommer sjelden over i blodet.

Diagnose

Man kan få mistanke om shigellose ut fra det kliniske bildet, men definitiv diagnose kan man få kun ved å dyrke avføringen.

Behandling

Rikelig væsketilførsel er viktig i behandlingen. De fleste pasienter får antibiotikabehandling, men indikasjonen bør vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Kontroll og oppfølging

Spesielle regler gjelder for ansatte i næringsmiddelindustrien og i helsevesenet om oppfølging og kontroll etter gjennomgått shigellose.

Forebygging

Det finnes ingen vaksine. I og med at de fleste som pådrar seg shigellose smittes i utlandet, er det viktig at turister og andre som oppholder seg i områder med dårlige hygieniske forhold, ivaretar nødvendige hygieniske forholdsregler mot smitte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg