Shigellose, infeksjon med Shigella- bakterier.

Shigella dysenteriae er den farligste av de fire shigellaartene, og viktig årsak til dysenteri i u-land, hvor særlig barn rammes. Shigella sonnei og Shigella flexneri, som vanligvis gir mindre farlig sykdom, har gjennom mange år vært de dominerende artene i Norge.

I 2004 ble det meldt 149 tilfeller av shigellose til Folkehelseinstituttet (MSIS). Antall meldte tilfeller har ligget på dette nivået gjennom mange år. Om lag 2/3 har gjennom de senere år ervervet infeksjonen i Afrika og Asia, mens 10–15 % har angitt Norge som smittested.

Smittekilden er alltid pasienters avføring, og det skal få bakterier til for å gi sykdom.

Sykdomsbildet som vanligvis er akutt, har diaré som dominerende symptom. Tarmtømmingene er ofte meget hyppige. Det er ikke sjelden blod og puss i avføringen. I tillegg har pasienten ofte feber og smerter i magen og særlig i endetarmsregionen. Shigellabakteriene kommer sjelden over i blodet.

Man kan få mistanke om shigellose ut fra det kliniske bildet, men definitiv diagnose kan man få kun ved å dyrke avføringen.

Rikelig væsketilførsel er viktig i behandlingen. De fleste pasienter får antibiotikabehandling, men indikasjonen bør vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Spesielle regler gjelder for ansatte i næringsmiddelindustrien og i helsevesenet om oppfølging og kontroll etter gjennomgått shigellose.

Det finnes ingen vaksine. I og med at de fleste som pådrar seg shigellose smittes i utlandet, er det viktig at turister og andre som oppholder seg i områder med dårlige hygieniske forhold ivaretar nødvendige hygieniske forholdsregler mot smitte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.