salmonellose

Artikkelstart

Salmonellose er en tarmbetennelse (enteritt) forårsaket av salmonellabakterier, blant annet Salmonella enteritidis og Salmonella typhimurium (se musetyfus). De fleste pasienter (om lag 75 prosent) med salmonellose har blitt infisert utenlands, men salmonellaepidemier forekommer også i Norge. I 1982 var det et større utbrudd i Norge på grunn av kontaminert importert pepper, og i 1987 på grunn av kontaminert sjokolade. I 2004 ble det meldt 1567 tilfeller til Nasjonalt folkehelseinstitutt gjennom MSIS. Av disse var 1135 ervervet utenlands. En må regne med at langt flere gjennomgår en salmonellose uten at det blir tatt avføringsprøve til dyrkning.

Faktaboks

Uttale
salmonellˈose
Etymologi
av Salmonella og gresk -osis, ‘tilstand, sykdom’

Smitte

Salmonellose smitter gjennom bakteriekontaminerte næringsmidler, hender eller kontaminert drikke. Kontaminerte kjøttprodukter er vanligste smittekilde, men en rekke andre næringsmidler kan også være smittekilden.

Smitte fra person er ikke så vanlig, fordi det må et såpass stort antall bakterier til før sykdom utvikles. Inkubasjonstiden er et halvt til tre døgn. Bakteriene forsvinner vanligvis fra tarmen i løpet av få uker, men noen få vil utskille bakterier i avføringen i flere måneder, og teoretisk kunne smitte andre. Det gjelder derfor spesielle regler for oppfølging av personer ansatt i næringsmiddelindustrien, på serveringssteder og i helsevesenet med hensyn til oppfølging og kontroll etter gjennomgått salmonelleose.

Symptomer

Symptomene er varierende, med diaré, magesmerter og moderat feber, symptomer som ikke skiller seg vesentlig fra symptomene ved andre bakterielle tarminfeksjoner. Salmonelloser kan i sjeldne tilfelle gi reaktiv artritt etter at tarmsymptomne er over.

Diagnose

Sikker diagnose får man kun ved å dyrke avføringen.

Tyfoidfeber og paratyfoidfeber, som også forårsakes av salmonellabakterier, regnes ikke med blant salmonellosene, fordi sykdomsbildet ved disse tilstandene er mer preget av blodforgiftning (sepsis) med større innslag av allmennsymptomer enn tarmsymptomer.

Behandling

Pasienten må drikke rikelig med væske, og man gir intravenøs væske til utvalgte pasienter som trenger sykehusinnleggelse. Stoppende medisiner, som motvirker diaré, kan være aktuelt. Antibiotikabehandling er vanligvis ikke aktuelt, men må gjennomføres i de sjeldne tilfellene hvor bakteriene går over i blodbanen (sepsis). Ellers kan antibiotikabehandling være aktuelt hvis det er eldre eller barn som blir syke.

Prognose

Prognosen er hos det store flertall svært god, men alvorlige sykdomsbilder kan forekomme med blodforgiftning. Spesielt barn og enkelte pasienter med alvorlige grunnsykdommer er utsatt.

Forebygging

Forebygging er særlig viktig om man reiser til land med dårlige hygieniske forhold. Da er det viktig med god håndhygiene og at man unngår mat og drikke som kan være salmonellainfisert. Det finnes ingen vaksine mot salmonellose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Thorbjørn Refsum

Hei! Denne artikkelen har feil nomenklatur og er til dels mangelfull. Arten er Salmonella enterica (i kursiv). Serovariantene SE og ST fremstilles korrekt som Salmonella enterica (i kursiv) subspecies (ikke i kursiv) enterica (i kursiv) serovar Enteritidis eller Typhimurium. I dagligtale brukes Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium, men da skal serovar være med stor forbokstav og ikke i kursiv. Mvh Thorbjørn Refsum, Spesialveterinær - Animalia AS

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg