salmonellose

Salmonellose er en tarmbetennelse (enteritt) forårsaket av salmonellabakterier, blant annet Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium (se musetyfus).

Faktaboks

Uttale
salmonellˈose
Etymologi
av Salmonella og gresk -osis, ‘tilstand, sykdom’

Tyfoidfeber og paratyfoidfeber, som også forårsakes av salmonellabakterier, regnes ikke med blant salmonellosene, fordi sykdomsbildet ved disse tilstandene er mer preget av blodforgiftning (sepsis) med større innslag av allmennsymptomer enn tarmsymptomer.

Forekomst

De fleste pasienter (om lag 75 prosent) med salmonellose har blitt infisert utenlands, men salmonellaepidemier forekommer også i Norge. I 1982 var det et større utbrudd i Norge på grunn av kontaminert importert pepper, og i 1987 på grunn av kontaminert sjokolade.

Det er lav forekomst av Salmonella hos norske husdyr og i norskproduserte matvarer. I de fleste andre land er bakterien vanlig blant husdyr. Sverige, Finland og Island er unntak og har tilsvarende forhold som i Norge.

I 2017 ble det meldt 992 tilfeller til Nasjonalt folkehelseinstitutt gjennom MSIS. Av disse var 2/3 smittet utenlands. En må regne med at langt flere gjennomgår en salmonellose uten at det blir diagnostisert.

Smitte

Salmonellose smitter gjennom bakteriekontaminerte næringsmidler, hender eller kontaminert drikke. Kontaminerte kjøttprodukter er vanligste smittekilde, men en rekke andre næringsmidler, som egg, melk, skalldyr, grønnsaker og krydder kan også være smittekilde.

Smitte fra person er ikke så vanlig, fordi det må et såpass stort antall bakterier til før sykdom utvikles. Inkubasjonstiden er et halvt til tre døgn. Bakteriene forsvinner vanligvis fra tarmen i løpet av få uker, men noen få vil utskille bakterier i avføringen i flere måneder, og teoretisk kunne smitte andre. Det gjelder derfor spesielle regler for oppfølging av personer ansatt i næringsmiddelindustrien, på serveringssteder og i helsevesenet med hensyn til oppfølging og kontroll etter gjennomgått salmonelleose.

Symptomer

Symptomene er varierende, med diaré som kan bli blodig, magesmerter og moderat feber, symptomer som ikke skiller seg vesentlig fra symptomene ved andre bakterielle tarminfeksjoner. Salmonelloser kan i sjeldne tilfelle gi reaktiv artritt etter at tarmsymptomene er over.

Diagnose

Sikker diagnose får man kun ved å dyrke avføringen.

Behandling

Pasienten må drikke rikelig med væske, og man gir intravenøs væske til utvalgte pasienter som trenger sykehusinnleggelse. Antibiotikabehandling er vanligvis ikke aktuelt, men kan være aktuelt i svært alvorlige tilfeller og gis i de sjeldne tilfellene hvor bakteriene går over i blodbanen (sepsis).

Prognose

Prognosen er hos det store flertall svært god, men alvorlige sykdomsbilder med blodforgiftning kan forekomme. Spesielt barn og enkelte pasienter med alvorlige grunnsykdommer er utsatt.

Forebygging

Forebygging er særlig viktig om man reiser til land med dårlige hygieniske forhold. Da er det viktig med god håndhygiene og at man unngår mat og drikke som kan være salmonellainfisert.

Det finnes ingen vaksine mot salmonellose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg