Sink er et essensielt sporstoff som inngår i et stort antall enzymer som er viktige for omsetningen av proteiner, karbohydrater, fettstoffer og nukleinsyrer. Det er et grunnstoff med kjemisk symbol Zn og Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 7 milligram for kvinner og 9 milligram for menn.

Funksjoner

Sink inngår i cellekjernen og deltar i reguleringen av oversettingen av den genetiske koden, og stabiliserer cellekomponenter og cellemembraner. Sink har betydning for cellevekst, celledifferensiering, reproduksjon, nattsyn, immunforsvar, sårtilheling, smak og appetitt, og har også betydning for produksjon, lagring og utskillelse av hormoner.

Gode kilder for sink er kjøtt, og melkeprodukter, samt grove kornvarer. Fytinsyre, som finnes i grove kornvarer og belgvekster, hemmer sinkopptaket i kroppen, mens animalsk protein motvirker denne hemmingen.

Sinkmangel forekommer sjelden hos friske individer som har et variert og godt sammensatt kosthold i tråd med anbefalingene. Den alvorligste følgen av sinkmangel er nedsatt vekst og utvikling. De tidligste tegnene på sinkmangel ansees å være en nedsatt tilvekst hos barn og nedsatt infeksjonsforsvar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg