Ost
I norsk kosthold er melkeprodukter, spesielt ost, viktige kilder til kalsium.
Ost
Av /Shutterstock.

Mineralene i ernæringen er grunnstoffer vi trenger å tilføre kroppen gjennom mat og drikke, og som vi ikke får nok av fra de næringsstoffene som er organiske forbindelser (fett, proteiner, karbohydrater og vitaminer).

Anbefalt daglig inntak av de ulike mineralene varierer fra noen mikrogram (milliondels gram) til cirka ett gram.

Man skiller gjerne mellom mineralstoffer som kroppen trenger tilført i større mengder, og sporstoffer, som trengs i mindre mengder. Disse kalles også henholdsvis makromineraler og mikromineraler.

I geologi brukes en annen definisjon på mineraler.

Funksjoner og dagsbehov

Mineralstoffene har ulike funksjoner i kroppen. Makromineralene kalsium og fosfor er viktige komponenter i benvev og annet støttevev, mens makromineralene natrium, kalium, og klor er viktige for væskebalansen og kalles også for elektrolytter. Magnesium er viktig både som elektrolytt og om komponent i benvev. Behovet for makromineralene kan være over ett gram per dag som følge av disse viktige makrofunksjonene. Kalsium og magnesium er også nødvendige for nervecellenes normale funksjoner. Jern er oksygenbærende stoff i de røde blodcellenes hemoglobin.

Dagsbehovet for mikromineralene (sporstoffene) varierer fra noen mikrogram til et titalls milligram. Eksempler på mikromineraler er jern, selen og sink.

Mengde i kroppen

Kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium er de mineralstoffene som forekommer i størst mengde i kroppen. Deretter følger jern. Kalsium utgjør omtrent halvparten av total mengde mineralstoffer i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg