Skabbmidler er legemidler som brukes til å behandle skabb. Skabbmidden graver ganger i huden og legger egg. Skabbmidden forsvinner ikke av seg selv, og må behandles med legemidler. I dag er permetrin førstevalg ved behandling av skabb hos menneske.

Preparater

Legemidlene som brukes til å behandle skabb kalles ektoparasittmidler. Ett eksempel er pyretrin, som finnes naturlig i enkelte planter. I dag selges de to skabbmidlene permetrin og benzylbenzoat på apotek uten resept.

Permetrin

Permetrin er et syntetisk derivat som påføres huden i form av en krem. Permetrin er giftig for nervesystemet hos lus og skabb slik at disse dør. Permetrin er godt tolerert av mennesket. Kremen påføres om kvelden på ren, tørr og avkjølt hud. Tolv timer senere vaskes kremen av. Hele hudoverflaten skal smøres inn, unntatt hodebunn og ansikt.

Benzylbenzoat

Benzylbenzoat er et alternativ til permetrin, ofte brukt ved mangel på effekt av permetrin eller ved behandling av barn under to måneder. Benzylbenzoat er et preparat i flytende form (liniment) til bruk på huden.

Andre skabbmidler

Det finnes også to apotekfremstilte (magistrelle) preparater som kun kan utleveres på apotek. Disse preparatene må forskrives av lege på resept. Dixantogen brukes ved sykehusbehandling til pasienter som ikke har blitt kvitt skabb ved bruk av annen behandling. Perubalsam kan brukes til å behandle spedbarn.

Bivirkninger

Hos noen kan permetrin gi hudirritasjon på området hvor kremen er påsmurt. Det kan vise seg i form av utslett, kløe og svie. Benzylbenzoat kan også i noen tilfeller virke irriterende på huden. Etter bruk av legemidler kan kløen vedvare opptil flere uker selv om skabbmidden er død. Kløen er en allergisk reaksjon på død skabbmidd, men også en bivirkning av legemidlene. Det betyr ikke at behandlingen ikke er vellykket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg