Skabbmidler er legemidler som brukes til å behandle skabb. Skabbmidden graver ganger i huden og legger egg. Skabbmidden, Sarcotes scabiei, forsvinner ikke av seg selv, og må behandles med legemidler. I dag er permetrin førstevalg ved behandling av skabb hos menneske.

Legemidlene som brukes til å behandle skabb kalles ektoparasittmidler. Ett eksempel er pyretrin, som finnes naturlig i enkelte planter. I dag selges de to skabbmidlene, permetrin og benzylbenzoat, på apotek uten resept.

Permetrin er et syntetisk derivat som påføres huden i form av en krem. Permetrin er giftig for nervesystemet hos lus og skabb slik at disse dør. Permetrin er godt tolerert av mennesket. Kremen påføres om kvelden, på ren, tørr og avkjølt hud. Tolv timer senere vaskes kremen av. Hele hudoverflaten skal smøres inn, unntatt hodebunn og ansikt.

Benzylbenzoat er et alternativ til permetrinbehandlingen, ofte brukt ved mangel på effekt av permetrin eller ved behandling av barn under to måneder. Benzylbenzoat er et preparat i flytende form (liniment) til bruk på huden.  

Det finnes også to apotekfremstilte (magistrelle) preparater som kun kan utleveres på apotek. Disse preparatene må forskrives av lege på resept. Dixantogen brukes ved sykehusbehandling til pasienter som ikke har blitt kvitt skabb ved bruk av annen behandling. Perubalsam kan brukes til å behandle spedbarn.

Hos noen kan permetrin gi hudirritasjon på området hvor kremen er påsmurt. Det kan vise seg i form av utslett, kløe og svie. Benzylbenzoat kan også i noen tilfeller virke irriterende på huden. Etter bruk av legemidler kan kløen vedvare opptil flere uker selv om skabbmidden er død. Kløen er en allergisk reaksjon på død skabbmidd, men også en bivirkning av legemidlene. Det betyr ikke at behandlingen ikke er vellykket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.