Skjeve hornhinner, brytningsfeil, hovedsakelig i øyets hornhinne, langt sjeldnere i linsen, slik at lysstrålene fra det punktet man betrakter, ikke samles i ett punkt, men i to linjer som står vinkelrett på hverandre. Når øyet innstiller seg på den ene linjen, blir den andre linjen uskarp.

Hornhinne-astigmatisme innebærer at hornhinnen har ulik krumning i forskjellige retninger. I den vanligste formen er hornhinnen krummere i loddrett retning enn i vannrett retning (astigmatisme med regelen). I høyere alder ser man hos mange en liten tendens til astigmatisme av motsatt type (astigmatisme mot regelen). Astigmatisme hvor den krummeste aksen verken er tilnærmet loddrett eller vannrett, kalles for skrå astigmatisme.

Hornhinneastigmatisme måles med et keratometer. Lette grader av astigmatisme er meget vanlig og gir vanligvis ingen plager av betydning. Større grader gir uklart syn både på kort og lang avstand samt eventuelt astenopi, og korrigeres med briller med sylinderglass.

Irregulær astigmatisme, hvor man i motsetning til den nevnte astigmatisme ikke kan beskrive hornhinnekrumningen med to meridianer som står vinkelrett på hverandre, sees hyppigst pga. hornhinnearr etter skader eller betennelser og ved keratoconus. Denne astigmatismen kan ikke korrigeres med sylinderglass, men behandles best med harde kontaktlinser slik at ujevnhetene mellom kontaktlinsen og hornhinnen blir fylt opp av tårevæsken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.