Astigmatisme.

Astigmatisme. Øverst til høyre sees et eksempel på en hornhinne-astigmatisme med regelen der den vertikale meridianen av hornhinnen er en del av en sirkelbue med mindre diameter enn den horisontale meridianen, dvs. hornhinnen er krummere vertikalt enn horisontalt. Lysstrålene fanges derfor ikke i ett punkt på netthinnen (midterste figur). Tilstanden kan korrigeres med et positivt sylinderglass som kun virker i den horisontale meridianen (nederste figur).

Av /Store medisinske leksikon ※.
Astigmatisme.

Astigmatisme. Denne figuren brukes for å undersøke om en pasient lider av astigmatisme. Man betrakter figuren skiftevis med venstre og høyre øye. For et astigmatisk øye vil noen streker være skarpere og noen mer utflytende. Et normalt øye ser ingen forskjell.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Skjeve hornhinner er en brytningsfeil, hovedsakelig i øyets hornhinne, langt sjeldnere i linsen, slik at lysstrålene fra det punktet man betrakter, ikke samles i ett punkt, men i to linjer som står vinkelrett på hverandre. Når øyet innstiller seg på den ene linjen, blir den andre linjen uskarp.

Hornhinne-astigmatisme innebærer at hornhinnen har ulik krumning i forskjellige retninger. I den vanligste formen er hornhinnen krummere i loddrett retning enn i vannrett retning (astigmatisme med regelen). I høyere alder ser man hos mange en liten tendens til astigmatisme av motsatt type (astigmatisme mot regelen). Astigmatisme hvor den krummeste aksen verken er tilnærmet loddrett eller vannrett, kalles for skrå astigmatisme.

Hornhinneastigmatisme måles med et keratometer. Lette grader av astigmatisme er meget vanlig og gir vanligvis ingen plager av betydning. Større grader gir uklart syn både på kort og lang avstand samt eventuelt astenopi, og korrigeres med briller med sylinderglass.

Irregulær astigmatisme, hvor man i motsetning til den nevnte astigmatisme ikke kan beskrive hornhinnekrumningen med to meridianer som står vinkelrett på hverandre, sees hyppigst på grunn av hornhinnearr etter skader eller betennelser og ved keratoconus. Denne astigmatismen kan ikke korrigeres med sylinderglass, men behandles best med harde kontaktlinser slik at ujevnhetene mellom kontaktlinsen og hornhinnen blir fylt opp av tårevæsken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg